Zašto su porodilje USK-a opet zaboravljene?

0
0

zasto_porodiljeKljuč – Porodilje USK-a opet su zaboravljene, novčane naknade im kasne skoro godinu dana, posljednju su primile za mjesec  septembar  2013 godine…

Porodilje općine Ključ dijele istu sudbinu kao i ostale u kantonu.

Pitamo se zašto nam prijeti bijela kuga???

Nakon što je krajem  juna Ministarstvo finansija Vlade Unsko-sanskog kantona obavjestilo  budžetske korisnke da je počela isplata plata, narednog dana na račune većine njih doznačena je plata za mjesec maj 2014 godine. Međutim i ovaj put Vlada je zaboravila porodilje USK-a.

Iako su svi budžetski korisnici dobili plate za maj 2014 godine za  porodilje u radnom odnosu se nisu mogla pronaći sredstava za isplatu novčanih naknada za septembar prošle godine. I pored najava ministrice Helić putem medija da će u prošlom mjesecu za ovu kategoriju biti isplaćene dvije novčane naknade (septembar i oktobar) isto se nije dogodilo. Ministrica Helić je rekla pa porekla i to ne prvi put. I prije toga je kazala da se moraju umanjiti velika kašnjenja prema ovim kategorijama i izjednačiti ih se sa drugim budžetskim korisnicima pa opet ništa nije uradila.

Porodilje u Unsko-Sanskom kantono nalaze se u  daleko najtežem materijalnom položaju u odnosu na ovu kategoriju u drugim kantonima.

Porodilje općine Ključ dijele istu sudbinu kao i ostale u kantonu. Broj porodilja Ključa prema kojima su neizmirene obaveze od strane kantona varira od mjeseca do mjeseca.Posljednju novačanu naknadu  porodilje  su  primil za  mjesec septembar 2013 godine. Ako se uzme u obzir da je u ovom periodu života pomenutoj kategoriji napotrebniji novaca jer dobijaju novog člana porodice koji izliskuje dodatne troškove onda je više nego sramna činjenica da im naknada kasne  čak 9 mjeseci.

Za kraj može se samo zaključiti da će  ministrica Helić i ova put, po staroj dobroj navici, izaći u medije i vjerovatno  kazati da su porodilje u Unsko-Sanskom kantono nalaze u daleko najtežem materijalnom položaju u odnosu na ovu kategoriju u drugim kantonima i da taj problem treba odmah rješavati, a nakon toga porodilje će opet čekati dva ili tri mjeseca kako bi kupile pelene i hranu za svoju djecu jer su prioritet neko drugi.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime