Zašto se SDA i i SBiH nisu odazvale sastanku prezentacije projekta “Mostar 2024.”

0
3

Zašto se SDA i i SBiH nisu odazvale sastanku prezentacije projekta "Mostar 2024."

Pojedine političke stranke iz BIH nisu se odazvale sastanku koji je trebao biti održan 12. februara, a na kojem im je, prema njihovom zahtjevu, trebala biti prezentirana mostarska prijavna knjiga.

Naime, na sastanku koji je održan 5. februara mostarsku prijavnu knjigu podržale su četiri političke stranke, HDZ, HDZ1990, HSP i HSS.

Ostale stranke tražile su više informacija te im je naknadno poslana kompletna prijavna knjiga u kojoj je jasno navedeno koliko bi sredstava za ovaj projekt kroz sljedećih pet godina, ukoliko Mostar postane Europska prijestolnica kulture 2024., trebao izdvojiti Grad Mostar, a koliko sredstava bi trebali tražiti iz drugih izvora.

“Kompletna prijavna knjiga je poslana svim političkim strankama i dogovoren je nastavak sastanka 12. februara. Međutim, dva sata prije početka sastanka gradonačelniku je poslan dopis iz SDA kako oni neće doći na sastanak jer nemaju dovoljno informacija o projektu. Sat kasnije sličan dopis stigao je i iz SBIH-a. Dakle, nije bio nikakav problem, jer je cijeli proces od početka transparentan, dostaviti i dodatne informacije da su ih iz SDA i SBiH-a zatražili i zahtjev poslali barem dan ranije ili da su došli na sastanak i zatražili dodatne informacije kao što su došli na sastanak ljudi iz SDP-a, DF ili SBB-a”, kazali su iz tipa Mostar 2024.

Kako navode iz ovog tim, projekt Europske prijestolnice kulture Mostar 2024 Grad Mostar, kao nositelj projekta preko Službe za kulturu, od početka se vodi transparentno.

Sva imenovanja timova su objavljena u Službenog glasniku Grada Mostara i mogu se naći i na službenoj stranici projekta Mostar2024.

Tehnički nositelj projekta je nevladina organizacija Studio za izvedbene umjetnosti.

Grad Mostar je u prošloj godini planirao izdvojiti sredstva iz budžeta za projekt EPK u iznosu od 77.100 KM, a ta sredstva su doznačena Studiju za izvedbene umjetnosti koji svaki mjesec Službi za kulturu i Službi za finansija dostavlja finansijski izvještaj o utrošku sredstava.

Upravo je u toku izrada godišnjeg finansijskog izvještaja koje će Studio za izvedbene umjetnosti dostaviti Gradu Mostaru, a izvještaj će biti i javno objavljen na web stranici.

Kompletna prijavna knjiga Mostara u projektu Europska prijestolnica kulture nalazi se na web stranici www.mostar2024.ba.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime