Zašto Muamer Zukorlić i zašto – Za pomirenje?

0
28

014e0686-cb96-49f8-8659-520db50620b4Autor: Refik Kurgaš, privrednik, humanista i političar

Lider Bošnjačke demokratske zajednice  i liste “Muamer Zukorlić – ZA POMIRENJE” na predstojećim izborima u Srbiji, sigurno predstavlja jednu novu političku dimenziju ne samo za region Sandžaka već i cijele Srbije. Politička praksa našeg društva da političke aktere “odmjeravamo” na osnovu sentimentalnih  društveno dresiranih predrasuda i predpostavki, s pojavom Zukorlića poprimit će  jednu sasvim novu formu.

Najveći njegovi protivnici teško da mu mogu osporiti pragmatizam u svakom smislu te riječi, ličnu i intelektualnu  odvažnost i kapacitet da promišlja, artikuliše i iznalazi rješenja kako to okolnosti zahtjevaju. Tu vještinu je dokazao kao vjerski lider, pa smo mišljenja da će takvu praksu prenijeti i na rješavanje društvenih prilika. Činjenica da nije “klasični političar” u ovom slučaju se može smatrati za prednost. Praksa političara se, obično svodi na “uhljebljavanje” partijskih poslušnika, a politički ciljevi prelaze u drugi, treći plan. Ubjeđenja samo da Muamer Zukorlić nije političar tog kova, i da će na političkoj sceni predstavljati  veliko osvježenje, te biti začetnikom radikalnih promjena “službene politike” prema Sandžaku, ali i drugim regionima koji su ostali zapostavljeni u svakom smislu riječi.

Privredni ambijent kao elementarni osnov egzistencionalnih potreba iziskuje veliku podršku države, političkih centara moći i zato smo ubjeđenja da će ova politčka opcija znati taj cilj ostvariti. Prethodnici političkog  predstavničkog parlamentarizma u Sandžaku su nas uvjerili da su im, svaki put prioritetniji partijski, sitno-grupaški interesi, a da je “narod zadnja rupa na svirali”. Sama činjenica da Muamer Zukorlić, po prirodi dosadašnjeg posla, poznaje probleme naroda i sa narodom je do sada iznalazio bezbrojna rješenja, politička pozicija i politički kredibilitet  će, zasigurno, te rezultate još više unaprijediti.

U tom kontekstu i u takvim prilikama, svi mi koji širom svijeta privređujemo kroz vlastite privredne projekte, gajimo realnu nadu da lista “Muamer Zukorlić – ZA POMIRENJE” nije predizborna “šarena laža”, već realna prilika koju bi bilo šteta propustiti. Mi, privrednici i poduzetnici iz Sandžaka, a danas respektabilni društveni akteri širom svijeta, hoćemo da vjerujemo u perspektivu rodne grude i priliku da pokažemo i vlastitu odgovornost prema istoj. Vjerujem da dijelim mišljenje dijaspore Sandžaka da smo spremni biti dio stvaranja konstruktivnih – sistemskih prilika za izgradnju modernog regionalnog središta.

Sandžak zaslužuje jedinstven pristup svih nas koji mu želimo dobro.

Samo u sistemski uređenim okolnostima, a one su uslovljene političkim identitetom, Sandžak može postati uzorna moderna regija, u okviru Srbije i Crne Gore, po svim  društveno mjerljivim parametrima. Politički ambijent je preduslov za sve rečeno, a predstojeći izbori šansa.

1551725_10208117694796076_5259358995828174660_nBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime