Zašto kompaniju Standard AD Prinjavor koja mesečno izvozi 1,3 miliona eura koći država u njenoj još većem razvoju?

0
121

edin-dacic-460x230Prnjavor – Edin Dacić osnovao je Daccomet AG 1990 dok je bio student nakon što je pročitao članak u najuglednijoj Švicarskoj novini „Neue Zürcher Zeitung“ prilikom posjete premijera Jugoslavije Ante Markovića Švicarskoj. Novina je hvalila spektakularne ekonomske reforme i nazvala Jugoslaviju u tom kontekstu novim ekonomskim tigrom koji se rađa na Balkanu.

Edin je toliko bio uvjeren u blistavu ekonomsku perspektivu Jugoslavije i obavezno htio da učestvuju u tom usponu, te je htio da prekine studije na najčuvenijem Ekonomskom fakultetu na Univerzitetu u St.Gallen-u HSG i da započne da trguje sa partnerima koje je našao u Jugoslaviji. Raspad Jugoslavije koji je zapoceo pocetkom 90-ih godina je naterao Edina da prilagodi svoje planove.

 

U 1999. godini je Edin počeo da putuje po Bosni i Hercegovini sa ciljem da nađe partnere sa kojima bi mogao da radi na isti način kao sto je je već radio u Hrvatskoj. Privukla ga je uspješna prošlost i tradicija izvozno orijentisane proizvodnje u BiH i očekivanje da će nakon Dejtonskog sporazuma sa dolaskom međunarodnih trupa država biti sigurna i sa najavom raznih  programa od strane razvojnih organizacija početi brži uspon.  U prva dva mjeseca je posjetio preko 40 fabrika u cijelog BiH. Preko prvog partnera koga je Daccomet AG počeo financirati, Edin je upoznao svjetski broj u sektoru pokućstva Švedsku IKEA-u.

U 2000. godini je Daccomet AG bio u BiH privremeno bio uključen u čak 7 projekata kooperacije sa IKEA-inim dobavljačima u oba entiteta. Standard AD Prnjavor je bio zadnji projekat koji je započet u BiH i to krajem 2000..

(facetv.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime