Zaštitnik prirode i pravi komšija: 80-godišnji Fatih u Sarajevu čuva cvijetnu magiju

0
9

Foto: Park/Cvijeće Fatiha Ašimija u Sarajevu

Uređeno, bogato, cvjetno i lijepo zelenilo ispred stambene zgrade najvjerodostojniji je dokaz da jedino zajednička saradnja preduzeća koje se brine o zelenilu i stanara koji tu žive daje najljepše rezultate.

Želite li se uvjeriti u to prošetajte pojedinim sarajevskim naseljima, ulicama i gotovo u svakom naći ćete po jedan takav primjer. Tako će biti i ako odete na Grbavicu II, u ulicu Behdžeta Mutevelića.

U prvoj polovini ulice, po numeraciji, izdvaja se jedna takva priča, ispričana saradnjom onih koji vole zelenilo, drveće, pun i prelijep ružičnjak, bez papirića, kesa ili bilo kojeg drugog smeća i otpada. Taj prostor od proljeća do kasne jeseni prepoznatljiv je i po onome ko se najviše brine o njemu, ko više od dvije trećine svog blizu osam decenija dugog života poklanja ljubav i pažnju svakoj njegovoj biljci, kvadratu trave, svakom drvetu, listu.

Riječ je o gospodinu Fetihu Ašimiju, koji osim sadnica i biljnog materijala koje je preduzeće Park kroz održavanje zasadilo na zelenoj površini uz njegovu zgradu, ima i svoje ruže, živu ogradu i drugo cvijeće. Osim košnje trave i drugih poslova koje Park u okviru redovnog održavanja tokom sezone uradi na ovoj lokaciji gospodin Fatih sam daje vlastiti doprinos, a ljubav prema cvijeću i zelenilu rezultirala je i njegovim ružičnjakom od 200 ruža i isto toliko perena.

Cvijeće Fatiha Ašimija u Sarajevu - undefined
Foto: Park: Cvijeće Fatiha Ašimija u Sarajevu

Da bi spriječio uništavanje travnjaka i cvijećnjaka, koji nesebično dijeli i s drugim komšijama, postojeći niz žive ograde produžio je za dodatnih stotinu metara. Šarenilo pravog malog cvijećnjaka prelijepo ambijentalno ukomponovanog u hladu odraslih stabala, uz brižno održavani travnjak uskoro će novim bojama upotpuniti mladi cvjetovi hadžibega.

Gospodin Fatih im posvećuje svaki svoj slobodan trenutak, a obezbijedio je i potreban alat da između košnji travnjaka koje rade radnici preduzeća Park zaduženi za područje Novog Sarajeva, dodatno pokosi travu. Čak blizu 2.000 kvadrata pokosi sam, a njegovih blizu osamdeset ljeta nisu prepreka za to.

Sa ekipom Parka iz Novog Sarajeva uz čije odobrenje i savjet je i zasadio svaku biljku i koje uvijek rado dočeka ili proprati kada kroz njegovu ulicu dok idu da urede i lokacije u blizini, postao je pravi prijatelj, sve ih poznaje, saopćili su iz Parka.

Ljubav prema uređenom i lijepom zelenilu ih povezuje i tokom rasprava hoće li kiša uništiti ocvale ruže, kad će sunce “donijeti” boju cvjetnim loptama hadžibega, miriše li lipa u blizini intenzivnije tokom sušne ili kišne sezone. Zna se progovoriti i o sportskim rezultatima, ali i kritikivati komšiluk koji na travu i uz parkovske korpe ostavlja smeće iz stana. Penzionerske, ali i dane karantena tokom pandemije gospodin Fatih proveo je u vrtu pored svoje zgrade ili posmatrajući s prozora ljepote zajedničkog vlastitog i rada radnika Parka. Dani poslije korone nastavljeni su u sličnom nizu, na pragu novog ljeta.

Na ljepotama zelenila u ulici Behdžeta Mutevelića, ali i komšijskog i društveno odgovornog pristupa našeg sugrađanina Fatiha većina može učiti, pa i slijediti primjer.

Iskustva dugogodišnjih radnika Parka govore da veliki broj naselja ima makar po jednog stanara sličnog gospodinu Fatihu koji zna prave vrijednosti zajednički uređenog i očuvanog okoliša i dvorišta ispred svoje zgrade. Što nas više bude takvi lijepih zajedničkih rezultata rada na očuvanju okoliša bit će sve više.

Izvor: radiosarajevo.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime