Zastavice sa ljiljanima i transparent s Vučićevim citatom je djelo AntyDayton pokreta

0
55

Zastavice sa ljiljanima i transparent s Vučićevim citatom djelo je AntiDayton pokreta

Srebrenica – AntiDayton pokret ove godine imao je želju da na neki način obilježi 20 godina od genocida u Potočarima. Tim povodom, sakupili smo novac koji su donirali naši članovi kako bi se izradilo 6.700 zastavica sa ljiljanima te kako bi se sve postavile ispred nišana, kazao je za novinsku agenciju Patria član AntiDayton pokreta Nihad Aličković.

– Zastavice su u velikom broju podijeljene pred sami ulazak Marša mira u Potočare te je objašnjeno svim učesnicima šta je cilj. Preko 4.000 zastavica je našlo svoje odredište i učesnici marša su ih postavili pretežno svojim članovima porodica koji su ukopani u Memorijalnom centru a onda i drugim žrtvama ispred nišana.

Nakon toga, isti dan, članovi AntiDayton pokreta su preostali dio zastavica postavili ispred nišana gdje su nedostajale.

Tokom podjele zastavica, članovi porodica koje su ove godine ukopavali svoje najmilije, tražili su ih od nas, te su ih postavili na tabute žrtava. To nije bilo u planu, ali su na kraju svi tabuti bili označeni zastavicom sa ljiljanima, pojašnjava Aličković.

Transparent koji je bio u krugu Memorijalnog centra Potočari, također su postavili članovi ovog pokreta.

– Platno je bilo dužine 13 metara, i ideja za transparent došla nam je nekih 20 minuta prije ulaska premijera Vučića u Memorijalni centar. Imali smo platno sa sobom ali se ideja pojavila kasnije, tog dana, te smo od povratnika posudili kanticu sa bojom i četku i ispisali transparent koji nije uvredljivog sadržaja niti je on neistinit.

Natpis je bio potpisan imenom i prezimenom Aleksandar Vučić – Citat gdje je ispisana njegova izgovorena rečenica 20 juna 1995. godine. Ako se pogleda datum vidjet će se da je to izgovoreno motivacijski, onda kada su počela masovna ubistva i likvidacije Bošnjaka u Potočarima. Iz tog razloga, htjeli smo podsjetiti i Vučića i sve one koji su ga pozvali da dođe, na njegov motivacioni govor koji je tada odjeknuo u Potočarima, u danima kada su najveće pokolje pravili upravo pripadnici dobrovoljačkih jedinica iz Srbije, poručuje Aličković.

Transparent, ističe on, nema apsolutno nikakvu vezu niti sa Ibranom Mustafićem, niti s bilo kim drugim.

-Transparent je vidio i sam Vučić, narod je pritrčao da ga podigne kako bi se što bolje vidio. Ibran Mustafić ne može i ne treba i neće biti povezan sa ovim transparentom jer ne želimo da se saveznik onih koji pomažu u pisanju knjiga Ratku Mladiću kao što je “književnica” Bulatovićka, nalazi u našem društvu pa i blizu nas.

Ibran Mustafić je sramota Bošnjaka, koja svojim izjavama pljuje po počinjenom genocidu u Srebrenici te iz ko zna kojih razloga umanjuje bol i istinu koja je počinjena u Potočarima i Srebrenici, kaže Aličković.

Kada je pak riječ o sigurnosti i nemogućnosti unošenja bilo čega pa i transparenta u Memorijalni centar, Aličković ističe da su organizatori obilježavanja neodgovorno uradili svoj posao i da snose najveću odgovornost, jer je u Memorijalni centar bilo moguće unijeti sve i svašta.

Izvor: NAPBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime