Zasjedala Vlada KS: Novi tarifni sistem za grijanje bez podrške

0
30

vlada kantona sarajevoSarajevo – Tarifni sistem nije usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo. Iako se o ovom pitanju raspravljalo u nekoliko navrata na sjednicama Vlade KS-a, prijedlog nije dobio podršku većine ministara.

Zakonski osnov

Ovo je za Oslobođenje jučer potvrdio Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u ostavci, i dodao da su za bila četiri ministra.

“Većina članova Vlade Kantona Sarajevo je glasala protiv iako se tarifni sistem ne odnosi na povećanje cijena, nego na zakonski osnov naplate koji bi se primjenjivao za korisnike koji paušalno plaćaju grijanje po kvadratu od 1. januara 2015. godine. Međutim, ministri nisu podržali ovaj zakonski osnov, tako da sve ostaje kao i do sada. Za tarifni sistem, pored mene, glasali su Jusuf Bubica, ministar saobraćaja u ostavci, Faid Hećo, ministar za boračka pitanja u ostavci, i Ivica Šarić, ministar kulture i sporta u ostavci. Što se mene tiče, uradio sam sve da bi komunalni sistem opstao, ali izgleda da je nekima bitnije da se kao nešto radi, a ništa ne uradi, a da neko drugi odgovara za to. Nisam i neću biti odgovoran ukoliko dođe do sloma komunalnog sistema”, izjavio je ministar Petrović.

Fiksni dio

Tarifnim sistemom trebao je biti izmijenjen način fakturisanja centralnog grijanja građanima. To znači da bi građani, da je usvojen tarifni sistem usluge, Toplanama plaćali sedam mjeseci onoliko koliko potroše, a tokom cijele godine bi se plaćao određeni iznos kao fiksni dio.

“Kao resorni ministar pokušao sam obrazložiti neophodnost usvajanja tarifnog sistema jer se stvari jednom moraju presjeći. Nisam uspio u tome i čitava priča je vraćena na početak”, istakao je ministar Petrović.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime