Zapošljavanje na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu: Posao asistenta dobio prije konkursa?!

0
239

zaposljavanje-na-elektrotehnickom-fakultetu-u-sarajevu-posao-asistenta-dobio-prije-konkursaSarajevo – Konkurs za izbor asistenta na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) u Sarajevu na predmetima Osnove elektrotehnike i Električni krugovi 1 izašao je 25. decembra 2013, a zatvoren je 8. januara ove godine.

Komisija u sastavu: Narcis Behlilović, dekan Fakulteta, Mesud Hadžialić, vanredni profesor, i Mirko Škrbić, također vanredni profesor, u ponedjeljak je donijela odluku o izboru. Za asistenta je jednoglasno izabran Ensar Zeljković (1989).

Priča ne bi bila neobična da Zeljković još u septembru nije viđen kako radi na ovom radnom mjestu. U studentskim krugovima se pričalo da je novoizabrani asistent bratić sada već bivšeg premijera Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića. Ovu informaciju smo potvrdili. Bivši dekan, a sadašnji profesor ETF-a Kemo Sokolija kazao nam je da je to tačno, međutim, više detalja nije želio dati.

Zlatna značka i prosjek 9,97

Cijela priča oko izbora asistenta na ovom uglednom fakultetu postala je još zanimljivija kada se našoj redakciji obratio Ibrahim Karahodžić, otac Vedrana Karahodžića (1990), dobitnika priznanja Zlatna značka (najbolji student generacije), koji se također prijavio na konkurs, ali zbog sumnjivih okolnosti nije izabran. Priču počinje riječima:

– Zar da pojedinci odlučuju o budućnosti moga sina koji ima prosjek 9,97, koji je učestvovao na mnogim međunarodnih takmičenjima, koji je osvojio više od 30 nagrada i nekoliko značajnih priznanja. Ne želim šutjeti i trpjeti nepravdu, rekao je Karahodžić, te napomenuo da su on i njegov sin Vedran, odmah po saznanju da je Zeljković izabran za asistenta, odlučili poslati pisanu primjedbu Rektoratu UNSA i Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS-a, tražeći poništenje odluke o izboru asistenta na ETF-u.

Karahodžić kaže da i prema izvještaju komisije Zeljković ima daleko lošije uslove, prosjek 8,03, ali da je, bez obzira na sve, izabran za asistenta na predmetima koje, inače, predaje dekan Behlilović.

Pojedini studenti sa ETF-a smatraju da je sasvim očito riječ o nepotizmu, kršenju zakonskih procedura pri zapošljavanju i vjerovatno talu između bivšeg premijera i Dekanata. Dodaju da je ovo usluga za uslugu, jer je Behlilović pod sumnjivim okolnostima postao dekan, što su pojedini prijavili inspekciji za obrazovanje KS-a. Također, tvrde da je Irfan Turković, prodekan za finansije Fakulteta, prvi rođak dojučerašnjeg premijera.

Pokušali smo kontaktirati Ensara Zeljkovića zarad pitanja da li je tačno da je prije konkursa već radio kao asistent, međutim, ne odgovara na pozive.

Vedranov otac kaže da je njegov sin, vidno razočaran, odlučio otići na Sarajevski univerzitet za nauku i tehniku (Sarajevo School of Science and Technology), gdje ga je dekan Ejup Ganić dočekao raširenih ruku.

– Ali, on želi da radi na svom fakultetu, ETF-u. Profesori na državnim fakultetima kao da se boje mladih. Nije mi jasno, kaže Karahodžić.

Dekanovo izbjegavanje

Kako nezvanično saznajemo, plata asistenta u ovoj obrazovnoj instituciji je 1.300 KM, a kruže priče da su Ensaru kolege nekoliko mjeseci ranije čestitale na društvenim mrežama, iako zakonska procedura još nije bila završena.

Dekan ETF-a Narcis Behlilović o cijeloj ovoj priči nije imao puno toga reći. Samo nam je skrenuo pažnju da neće odgovarati na pitanja poslata e-mailom. Kada smo pitanja poslali putem faksa, dobili smo odgovor da se Dekanat neće očitovati zbog toga što i faks može biti predmet manipulacije. Pošto je očito da dekan Behlilović nema povjerenje u medije, odlučili smo ga kontaktirati telefonom i ljubazno zamoliti za razgovor.

Njegova sekretarica nam je, nakon podužeg zvučnog signala, objasnila da dekan “ima vrlo važan sastanak” i da je “u žurbi i sprema se za putovanje”, te da do daljnjeg neće imati vremena za novinare.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime