Zaposlenici iz tri škole u Hadžićima tvrde: Sivrin sindikat ne brani interese nastavnika

0
14

Hadžići – Grupa od 110 zaposlenika iz sindikalnih podružnica osnovnih škola 6. mart Hadžići, “Hilmi ef. Šarić” Tarčin i 9. maj Pazarić uputila je Samostalnom sindikatu osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a poziv za hitno organizovanje vanredne Skupštine Sindikata na kojoj bi se razgovaralo o reprezentativnosti predsjednika Saudina Sivre, koji, kako navode, ne želi da brani interese zaposlenika u osnovnom obrazovanju, o višemjesečnom ignorantskom odnosu i tome da ne želi da pruži radnopravnu pomoć zaposlenicima.

Privatna organizacija

– Ova grupa uposlenika je u prethodne četiri godine, kao i većina zaposlenika budžetskih korisnika, ušla u pravnu borbu za ostvarivanje neisplaćenih novčanih potraživanja od Vlade KS-a u vidu jubilarnih nagrada, razlika u isplati toplog obroka i regresa. Većina budžetskih korisnika je tokom ovog perioda i ostvarila svoja prava u vidu pozitivnih sudskih rješenja za zaposlenike, a jedino su zaposlenici osnovnog obrazovanja ostali kratkih rukava. Našim kolegama dolaze izvršna rješenja sa suda i od advokata Hakije Kurtovića tužene strane Vlade KS-a o izgubljenim parnicama na drugostepenom sudu i obavezi plaćanja troškova advokata i kamata za prethodni period (4.000 – 6.000 KM), iako su pomenuti advokati već plaćeni za svoje usluge od škola oko 1.000 KM mjesečno, navodi se u dopisu grupe uposlenika.

Oni ističu da od Sindikata nisu dobili nikakvu moralnu, materijalnu niti pravnu pomoć, što je jedan od osnovnih ciljeva i zadataka Sindikata. Dodaju da su u prethodnom periodu pokušali organizovati sastanak predstavnika zaposlenika u osnovnom obrazovanju općine Hadžići sa Sivrom na kojem ih on nije htio u potpunosti ni saslušati.

– Kao odgovor dobili smo da se to njega ne tiče, da je to naša privatna stvar i da on nema ništa s tim, kao da je KOSSOOiOKS njegova privatna organizacija. I danas taj naš reprezentativni predstavnik pregovara s Vladom KS-a o gorućim i egzistencijalnim pitanjima novog kolektivnog ugovora o radu, a zaposlenici u obrazovanju nemaju pojma šta, ko, kako i o čemu se dogovara, navode u dopisu.

– Pita li se iko kako će naše kolege koje se sada nalaze u penziji sa primanjima od 300 do 500 KM, izvršiti plaćanje naknada nelegalno angažovanim advokatima, koji izlazak na samo jedno prvostepeno ročište naplaćuju, pored 1.170 KM od škole i 4.000 – 5.000 KM iz džepa zaposlenika u obrazovanju, navode uposlenici ove tri škole.

Odgovornost

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a, kazao nam je da odgovornost za gubitak tužbi ne može da snosi Sindikat, nego advokat kojeg su angažovali.

– Sindikat je potpisao Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog obrazovanja u KS-u 2010. Radnici su tužili za jubilarne nagrade, topli obrok i regres i niko nije izgubio sudski spor. Ko god je angažovao advokata nije izgubio taj spor ako je advokat znao raditi. Advokat Hakija Kurtović je u općini Hadžići branio škole na osnovu odluke tadašnje Vlade na čijem je čelu bio Fikret Musić, a odobrenje za angažovanje advokata dao je Emir Suljagić, tadašnji ministar. U konačnici, odgovornost za tužbe iz tog perioda treba tražiti od Musića i Suljagića. Mene i ljude u Sindikatu tada niko nije obavijestio niti je tražio pravno i stručno mišljenje o tome šta ti radnici imaju pravo, da li mogu tužiti, na osnovu čega mogu tužiti, po kojim osnovama, u kojim iznosima i slično. Ne postoji nijedan pisani akt radnika upućen Sindikatu, kaže Sivro.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime