Zaposleni u institucijama BiH održali protest u Sarajevu, nezadovoljni visinom plate

0
207

Jučer je ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine održano protestno okupljanje zaposlenih u institucijama BiH zbog odluke Predsjedništva o usvajanju budžeta, prema kojoj njihove plate ostaju iste.

Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i uposlenika u institucijama BiH, kaže da se zbog ovoga godinama obraćaju nadležnima, ali da konkretnog pomaka nema.

“Već duži period pokušavamo ostvariti socijalni dijalog i kontakt sa našim poslodavcem, odnosno Vijećem ministara. Obavljaju se razgovori, dogovaramo se, dobijamo obećanja i to tako traje godinama. Konkretno se ništa ne mijenja. Pokrenula nas je odluka Predsjedništva BiH da se usvoji budžet s koeficijentom 475, koji je omalovažavajući i diskriminirajući i koji traje 10 godina. Državni službenici i uposlenici 10 godina imaju fiksnu platu u pet KM, nema promjene. To je zamrznuto. Sva sredstva koja dođu idu na entitete. Nama je zamrznuta plata, a u posljednih 10 godina entiteti su povećali plate, što je sasvim normalno. Sada imamo situaciju da uposlenici i državni službenici imaju 20-30 posto manje plate nego uposlenici na nižim nivoima državnih službi”, rekao je.

Karčić je naveo da državni službenici i uposlenici nemaju nikakve veze s parlamentarcima.

“Stručni saradnik ima platu koja iznosi 1.100-1.200 KM. Naša higijeničarka ima platu od 475 KM. Ministar kojem ona čisti kancelariju ima 10 puta veću platu. Mi kao sindikat pomažemo higijeničarki da može prehraniti sebe i dijete i dajemo joj svaka dva-tri mjeseca poklon. To su državni službenici i uposlenici, ne parlamentarci. Koristim priliku da napomenem da većina građana ne zna da smo mi službenici i uposlenici kao i svi državni službenici, i u federaciji i u kantonu. Nemamo nikakve veze s parlamentarcima koji primaju svoje plate s naknadama od 6 do 8 hiljada. Nemamo ni fizičkog kontakta, sretnemo se samo na platou”, kazao je.

Žele da im se vrati plata koja je smanjena prije 10 godina.

“Od Vijeća ministara tražimo da pogledaju kroz prozor ili da im neko kaže da postoje državni službenici i uposlenici. Kada vide da postojimo, onda će vjerovatno shvatiti i da postoji kolektivni ugovor koji smo im poslali 2019. godine na potpisivanje i da treba raditi nešto na njemu. Ovo će trajati dok oni ne budu vidjeli da mi egzistiramo. Tražimo da se vrati naša plata koja je prije 10 i 12 godina bez ikakvog obrazloženja smanjena s osnovice 535 na 475 KM” rekao je.

Postoji mogućnost da, u znak protesta, obustave rad.

“Garantujem vam da pola ministara ne zna da postoji sindikat. Šta je njima sindikat? Ništa. Šta su njima zaposleni? Ništa. Šta su njima glasači? Ništa. Oni imaju svoje sfere življenja i razmišljanja. Svoje nezadovoljstvo izražavamo na zakonit način i izlazimo na proteste. Obustava rada je jedan od koraka. Ambasade znaju da postoji ovaj problem i probat ćemo na fin, kulturan način otvoriti dijalog i doći do rješenja. Do sada smo se obratili ambasadama SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Rusije. Tražit ćemo pomoć i od OHR-a”, zaključio je Karčić.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime