Započeta rekonstrukcija objekta Derviš-hanumine medrese u Bosanskoj Gradišci

0
12

19 05 2016 rekonstrukcija dervis hanumine medrese

Bosanska Gradiška – Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je 16.05.2016. godine, a u povodu početka rekonstrukcije Derviš-hanumine medrese, posjetio Bosansku Gradišku.

U sjedištu Medžlisa IZ Bosanska Gradiška sastao se sa predsjednikom Medžlisa Ismetom Rakovićem kojom prilikom su potpisali Sporazum o saradnji na rekonstrukciji objekta Derviš-hanumine medrese u Bosanskoj Gradišci. Sastanku je prisustvovao glavni imam Medžlisa Zejnil ef. Latifović i sekretar Vakufske direkcije Amel Mešić.

Nakon potpisivanja sporazuma predstavnici Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Bosanska Gradiška su zajedno sa muftijom banjalučkim dr. Osman ef. Kozlićem posjetili Općinu B. Gradiška i tom prilikom se susreli sa načelnikom Općine Zoran Latinović.

Na sastanku se razgovaralo o međusobnoj saradnji Islamske zajednice i Općine Gradiška po pitanju projekta obnove Derviš-hanumine medrese, kao i po pitanju drugih projekata Islamske zajednice. Prisutni su konstatovali da je međusobna saradnja veoma dobra jer su općinske vlasti u veoma kratkom vremenu izdale neophodne dozvole za rekonstrukciju. Obje strane su izrazile nadu da će takva saradnja ostati i u narednom periodu prilikom realizacije drugih projekata. Izjave za lokalne medije nakon sastanka dali su muftija, direktor Vakufske direkcije i glavni imam, kao i načelnik Općine.

Nakon susreta sa načelnikom Općine prisutni su obišli objekat medrese i na taj način ozvaničili početak radova rekonstrukcije. Nakon rekonstrukcije objekat će biti korišten za administrativno-edukativne potrebe Medžlisa IZ Bosanska Gradiška.

O projektu rekonstrukcije

Nije poznata godina izgradnje Derviš-hanumine medrese u Bosanskoj Gradišci, ali pretpostavlja se da je izgrađena 1748. godine. Današnji objekat je izgrađen u pseudo-maurskom stilu za vrijeme Austrougraske monarhije u BiH. Za vrijeme komunističke Jugoslavije Medresa je nacionalizirana. Historijska građevina Derviš-hanumine medrese je 2003. godine od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Od strane Općine Gradiška, a na inicijativu Banjalučkog muftijstva, objekat Medrese je 2009. godine vraćen Islamskoj zajednici. Na zahtjev Muftijstva banjalučkog Vakufska direkcija je projekat rekonstrukcije Medrese aplicirala Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske i ubrzo dobila saglasnost. U mjesecu maju 2015. godine između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske potpisan je Protokol o saradnji na poslovima rekonstrukcije. U mjesecu maju 2016. godine započete su aktivnosti rekonstrukcije od strane izvođača radova. Rok za završetak poslova je kraj 2016. godine. Vrijednost rekonstrukcije iznosi 600.000 KM.

(www.vakuf.ba/islamskazajednica.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime