Započele pojačane aktivnosti oko „Agrokomerca“

0
94

agro-300x190Velika Kladuša – Oko velikokladuškog „Agrokomerca“ ponovo su počele pojačane aktivnosti koje zapravo nikad nisu niti prestajale, već su se samo dešavali periodi određene i prividne mirnoće. Pojačane aktivnosti zapravo slijede u periodima kada se imenuju uprava ili menadžment. Taj period ovoga puta posložio se na početku 2014. godine kada je konačno imenovan Nadzorni odbor te kada se bira novi direktor. Nadzorni odbor u novom četverogodišnjem mandatu čine Fadil Bihorac – predsjednik te članovi Besim Tabaković i Amir Kajtezović, svi iz Velike Kladuše, te Reuf Jahić, iz Sarajeva i Mario Buntić, iz Hercegovine. Bihorac i Buntić bili su članovi ovog tijela i prethodne četiri godine.

U ponedjeljak, 3. februara, zasjedao je krnji Nadzorni odbor sa tri od pet članova i pri tom obavljao razgovor sa prijavljenim kandidatima za mjesto direktora ovog preduzeća. Konzultacije sa drugim članovima ovog tijela odvijale su se telefonski. Kako je to telefonski moguće odabrati najboljeg kandidata za mjesto direktora ovog preduzeća, prosudite sami. Naime, na ovom prvom i konstituirajućem zasjedanju krnjeg Nadzornog odbora utvrđen je prijedlog najboljeg kandidata za novog direktora „Agrokomerc“ d.d. Velika Kladuša.

Iako je stanje u „Agrokomercu“ bremenito problemima sa enormno visokim dugovanjima, bez vlastite proizvodnje i bez aktivnog žiro računa, na raspisani konkurs se prijavilo šest kandidata, među kojima i aktuelni direktor. Među kandidatima su imena: Ekrem Šarić, aktuelni v.d., Ibrahim Nizandžić, Senad Mujkić, Aldin Šuvić, Mersud Hamidović i Elvis Hozdić. Federalni ministar Eldar Trhulj sastao se prošle sedmice sa predsjednikom DNZ BiH Rifatom Dolićem te se tom prilikom razgovaralo o „Agrokomercu“ i aktuelnom odabiru novog direktora. –Ono što se desilo na prvoj sjednici Nadzornog odbora i prijedlogom kandidata za direktora „Agrokomerc“, nije dogovor mene i ministra Trhulja, kaže nam Dolić, te dodaje: dogovoreno je da kandidati moraju ponuditi nekakvo svoje viđenje plana rada na toj funkciji te da se sa prijavljenim kandidatima treba obaviti kvalitetan razgovor. Čak je na taj razgovor sa kandiodatima pristao i ministar Trhulj. Dakle, ovo što se desilo nije procedura, nije dogovor.

A desilo se to da je krnji Nadzorni odbor za novog direktora Vladi Federacije BiH na potvrđivanje predložio Aldina Šuvića. Dolić ovaj prijedlog smatra neozbiljnim mada su za njega jednoglasno bili i kandidati koje je njegova partija dovela na tu poziciju. Mladi Aldin Šuvić, bez iskustva i referenci za tu poziciju, očito je postao nečija igračka, a njegov lobista u Federalnom ministarstvu je Sanjin Halimović, ministar razvoja poduzetništva i obrta, inače iz Sanskog Mosta u kojem ovaj kandidat tretutno radi. Na ovakav prijedlog Nadzornog odbora svoju saglasnost treba dati Vlada Federacije BiH da bi se prijedlog mogao potvrditi. Međutim, kakav je bio dosadašnji odnos prema „Agrokomercu“, očito je neće biti ništa bolji ni pored činjenice što u novom sazivu Nadzornog odbora sjede trojica Kladuščana. Baš njih, Kladuščane, treba pitati zašto su tako važnu odluku donosili bez prisustva dvotrećinskog prisustva članova, zašto su na upriličenom intervjuu kandidati pričali priču a ne plan rada i viđenje perspektive „Agrokomerca“. Zašto nije bilo pripreme sjednice, zašto nije bilo saziva i kakav je to kvorum putem telefona? Ako su tako radili dosadašnji članovi ovog tijela, zašto to sada rade Kladuščani? Budući da, kako tvrdi Dolić, politika u ovakvo rješenje nije umiješala prste, onda nema drugog odgovora osim da su onda svoje prste umiješali interesni lobiji a čime su ovi članovi postali nečiji poslušnici i izvršioci.

Mogući razlozi pojačanog interesa za „Agrokomerc“ leže u činjenici da je Vlada Federacije BiH ovu firmu stavila na listi preduzeća za koja se u toku godine planira pokrenuti proces privatizacije. Ovo je očekivana aktivnost Vlade i Agencije za privatizaciju, imajući u vidu stanje u „Agrokomercu“, i progresivno uvećavanje njegovih obaveza prema povjeriocima i radnicima te  nastavak procesa propadanja i erozije njegove imovine. Svakako, u svemu tome treba imati u vidu i činjenicu da, unatoč svemu, u „Agrokomercu“ još uvijek ima imovine koja se može upotrijebiti za lične interese. Za stavljanje u funkciju te imovine i očekivano zapošljavanje u interesu Kladuščana, nema ko da se zalaže, jer su i novi članovi Nadzornog odbora započeli sa radom u korist vlastite štete. Možda je već započela i kampanja za ovogodišnje izbore!

(vkportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime