Zapaljene u kući

0
34

Prijedor – U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prijedora, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je zapaljena kuća u kojoj je bila zatvorena sa više od 30 žena i djece.

Zaštićena svjedokinja Z-10 je kazala da je živjela u jednom zaseoku na području općine Prijedor sa suprugom. Ona je navela da je u aprilu 1992. njen suprug, kada je srpska vlast zauzela prijedorsku općinu, prestao ići na posao, a da je svim Bošnjacima tada naređeno da na svoje kuće izvjese bijele čaršafe ili trake.
Od tada se Bošnjaci, kako je navela, nisu mogli kretati slobodno, danju su se muškarci krili po šumama, jer je selima hodala srpska vojska.
“Sjećam se da su 23. jula 1992. naši muškarci došli iz šume i popili kafu. Bilo ih je devet. Svi su otišli kositi djetelinu, a srpska vojska nas je opkolila sa tri strane. (…) Vidjela sam naše ljude kako bježe na sve strane. Među njima je bio moj muž”, prisjetila se Z-10.
Ona je navela da su se, kada su muškarci iz zaseoka pobjegli, žene okupile u jednoj kući, zajedno sa djecom, njih 35.
“Poubijali su ove ljude, a nama provalili vrata. Bila su dva vojnika u SMB uniformama i sa crnim maramama, samo prorezi za oči. Naredili su nam da izađemo vani. Jednoj staroj ženi su tražili novac i zlato i udarili je. Nas su postrojili uz kuću”, kazala je svjedokinja.
Z-10 je rekla da je tada vidjela puno naoružanih vojnika, te da su svi bili u različitim uniformama. Prvo je kazala da je vidjela vojnike u “SMB, šarenoj i vojnoj uniformi”, a onda je kazala da je “vojnu” zamijenila sa “policijskom plavom”. Odbrana optuženog Radomora Stojnića je konstatovala da u ranijoj izjavi ova svjedokinja nije spominjala policijsku uniformu.
Prema njenom iskazu, ti su im vojnici psovali, a kada je vjetar puhnuo, njima su se podigle marame na glavama.
“Jednog sam prepoznala. Njegova je mama gledala u šolju. ‘Mića’ nadimak, a mama Milanovica, ne znam ime. (…) Bio je i Božo Grbić. Poznavala sam i njega, išao je sa mojim svekrom u lov. Od Duje sin. (…) Plav bio, malo buckast”, rekla je Z-10.
Na pitanje Tužilaštva zašto je u izjavi iz 2014. godine kazala da je riječ o Boži Grujičiću, sinu Duje, svjedokinja je rekla da je zaboravila prezime. Potom je Vijeće upitalo koje je prezime ispravno, a ona je odgovorila “ovo što sam ranije izjavila. Grbić, Grujičić, tako nekako”. Svjedokinja je na dodatna pitanja Tužilaštva opisala gdje se nalazi kuća Bože kojeg je vidjela.
Ona je kazala da je on rekao ostalim vojnicima da ne diraju žene i djecu, a da im je neko potom naredio da uđu u kuću. Vrata su, kako je navela, potom zaključana, a ona je vidjela dva vojnika sa crvenim trakama oko glave da se penju na sprat.
“Rekli su ovima ispred kuće: ‘Štitite nam leđa.’ Nama je rečeno da ne smijemo izaći. Mi nismo vidjele, ali smo sa sprata čule neko prevrtanje. Oni su zapalili sprat. Mi smo to shvatile kad nam je postala muka od temperature i kad padoše rogovi i roletne”, ispričala je Z-10.
Ona je pojasnila da je sa nekoliko žena provalila vrata, te da su se tako spasile.
Istu večer, kako je rekla, od svog strica je saznala da joj je suprug ubijen, kao i još nekoliko rođaka. Kazala je da joj je sutradan ubijen i otac, zajedno sa izvjesnim Musićem, čije tijelo nije pronađeno.
Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.
Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.
Svjedokinja Z-10 je kazala da je sa ostalim ženama i djecom odvedena u logor Trnopolje. Prije toga je vidjela da su zapaljene ostale kuće u njenom selu.
Ona je, pored pseudonima, imala i dodatne mjere zaštite – svjedočenje iz susjedne prostorije uz distorziju glasa i slike.
Prema rasporedu, suđenje se nastavlja 20. novembra.

(justice-report.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime