Žalbeni sud u Parizu odlučuje o izručenju Šušnjara, učesnika u spaljivanju Bošnjaka u Višegradu

0
3

dos-Susnjar_620x0Višegrad, Francuska  ̶  Danas bi žalbeni sud u Parizu trebao donijeti odluku o izručenju Radomira (Radovan) Šušnjara, zvanog Lalco, pravosuđu Bosne i Hercegovine. Šušnjar je uhapšen u Francuskoj aprila ove godine, a o tome da se ovaj bivši pripadnik vojske bosanskih Srba iz Višegrada krije godinama u toj zemlji, Tužilaštvo BiH je saznalo od članica Udruženja Žena – žrtva rata.

Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić je prije nekoliko godina vidjela Šušnjara u Višegradu i o tome odmah obavijestila nadležne bh. organe.

“Nažalost, on im je tada umaknuo i više se nije vraćao u zemlju. No, BiH je zatražila od Francuske njegovo izručenje”, kažu nam u Udruženju.

Zajedno sa Milanom i Sredojem Lukićem, Šušnjar je osumnjičen kao učesnik ratnog zločina u Višegradu, kada je (14. juna 1992), u jednoj kući u Pionirskoj ulici zatvoreno više od 70 bošnjačkih civila, među kojima je bilo i žena, prethodno silovanih, kao i djece.

Najmlađoj žrtvi, jer zatvoreni su živi zapaljeni, bila su samo dva dana. Osmero se uspjelo spasiti, a do danas je njih šestero živo. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je za ovaj ratni zločin, ali i ne samo za njega, pravomoćnom kaznom decembra 2012. godine osudio Milana i Sredoja Lukića: Milana na doživotni zatvor, a Sredoja na 27 godina.

Milan Lukić je, naime, proglašen krivim i za strijeljanje dvije grupe muškaraca i za ubistvo Hajre Korić. Ta djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Od početka ove godine kaznu izdržava u Estoniji.

Predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata Bakira Hasečić, zajedno sa članom porodice jedne od žrtava iz Pionirske, prisustvovat će današnjem postupku odlučivanja pred pariškim sudom.

“Prije toga će se obratiti i tamošnjim medijima, koji su već iskazali veliku zainteresovanost za ovaj događaj”, saznali smo u Udruženju.

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime