Žalbe sudu, a na terenu niko ne provjerava diplome

0
3

Prvoosumnjičeni za krivotvorenje školskih diploma i dalje je jedini u pritvoru, dok se pripremaju optužnice za više osoba uključenih u trgovinu lažnim uvjerenjima

Ambiciozno najavljene aktivnosti na provjeri i utvrđivanju lažnih zvanja i školskih diploma državnih službenika i uposlenika na budžetu, neće ići lako kao što se prvobitno očekivalo. Stiče se dojam da je sve zaustavljeno, dok je jedino na Tužilaštvu USK-a zadatak da u predstojećem procesu dokaže krivnju osumnjičenih u akciji Pečat.

Dvije agencije
Krajem sedmice je određen pritvor prvoosumnjičenom Ismetu Mušiću iz Cazina, na što se advokat žalio.

– Mi smo podnijeli žalbe koje su nam dozvoljene i čekamo. Još je to svježe da bih komentarisao, ali istina je da je trenutno jedino mom klijentu određen pritvor, ali ima tu više optuženih pa ćemo vidjeti šta će se dešavati dalje, kazao nam je Mušićev advokat Dino Halepić iz Bihaća.

Tužilaštvu USK-a jučer smo poslali zahtjev za informaciju da li u predmetu učestvuju i druga tužilaštava, s obzirom na to da je akcija sa pretresima provedena i u osam gradova iz oba entiteta i Brčko distriktu. Također, Agencija za istrage i zaštitu BiH je objavila da su zaplijenili više od 12 diploma za srednju školu, dvije originalne diplome više poslovne škole i tri akta vezana za zapošljavanje u Njemačkoj. Od Tužilaštva još očekujemo odgovor koje su školske ustanove izdale navedene diplome, no za sada su ti podaci nedostupni javnosti.

Podsjećamo, Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH se usprotivila provjeri diploma, jer prema riječima direktora Petra Kovačevića, generaliziranje nije uredu, a sveobuhvatne provjere ne odgovaraju proporcionalnosti problema.

Mnogi mediji su ovu agenciju pobrkali sa Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA). Goran Rakić iz IDDEEA nam je kazao da oni ne dijele to mišljenje, te da državni organi trebaju raditi svoj posao neometano.

Nezvanično saznajemo da su iz inostranstva već stigli određeni dopisi i u USK, jer neke od školskih ustanova nisu u mogućnosti certificirati izdane diplome.

Nikom ništa
Ministarstvo obrazovanja USK-a se ne oglašava otkako je ministar Damir Omerdić istakao da je formirao komisiju koja će ispitati slučaj Multilingua škole iz Sanskog Mosta, a nakon afere koju je otvorio Žurnal. Tužilaštvo ovaj predmet, koji je samo formiran, drži zasebnim od ovoga iz afere Pečat. Ta je istraga otvorena još u septembru 2018. Omerdiću smo dostavili upit do kakvih rezultata je komisija došla, ali odgovora nema.

– Ništa novo, o komisiji niti riječi, niko nije kriv dok mu se ne dokaže krivica, po navodima ministra niti je bilo suspendovanja niti je škola zatvorena. Niko od kantonalnog do federalnog ministarstva ne poduzima ništa, kao da se ništa nije ni desilo, čuli smo od našeg izvora u Sanskom Mostu.

FAHRUDIN BENDER

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime