Zakon o prebivalištu na narednoj sjednici

0
27

indexSarajevo, Podrinje – Članovi Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH na konsultativnom sastanku utvrdili su amandmane na taj zakonski akt koji će biti upućeni na razmatranje u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku i biti razmatrani na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 15. aprila.

Kako doznaje Anadolija, zbog protivljenja predstavnika bošnjačkog naroda nije postignut konsenzus o uvrštavanju amandmana kojim se rok za promjenu adrese prebivališta, odnosno zaključivanje Centralnog biračkog spiska pomjera sa 45 na 90 dana prije dana održavanja izbora.

Izbornim zakonom BiH je propisano da birač koji promijeni prebivalište nakon zaključivanja Centralnog biračkog spiska, neće moći glasati na novoj adresi prebivališta.

“Predstavnici iz Republike Srpske su tražili da se kao krajnji rok za promjenu adrese prebivališta uzme datum raspisivanja izbora. To bi praktično značilo da u periodu od šest mjeseci nakon raspisivanja izbora, onaj ko promijeni mjesto prebivališta može glasati na izborima samo u ranijoj općini, odnosno izbornoj jedinici, što je apsolutno neprihvatljivo”, ocijenio je za Anadoliju Halid Genjac, predsjedavajući Inetrresorne radne grupe.

Nije bilo saglasnosti ni da se izmijeni odredba prema kojoj će se povećati cenzus za dodjelu mandata unutar kandidacijske liste političke stranke sa 5 na 15 posto.  Naime, mandat izabranom zvaničniku sa kandidacijske liste prema broju lično osvojenih glasova dodjeljuje se onome koji pređe taj prag od pet posto glasova.

Za one koji  imaju ispod pet posto osvojenih glasova unutar stranačke liste primjenjuje se redoslijed koji je ranije utvrdila stranka.

Kao ovlašteni predlagači izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH pojavit će se zastupnica Nermina Zaimović – Uzunović (SDP) u ime Predstavničkog i delegat Halid Genjac (SDA) u ime Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.  Akt će se po hitnom postupku na razmatranju naći na sjednici Predstavničkog doma PS BiH, 15. aprila. Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime