Zakon o pravima žrtava torture utvrdio bi tačan broj logoraša u BiH

0
18

Savez_logorasa_BiH_Memisevic323Sarajevo – Nadam se da će zakon o pravima žrtava torture u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon 18 godina biti usvojen, jer je taj zakon bitan za sve građane BiH koji su doživjeli najveća stradanja – rekao je predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković na tribini o temi “Zakon o pravima žrtava torture” održanoj u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca.
Podsjetio je da je prijedlog zakona u parlamentarnoj proceduri.

– Ovim zakonom bi se utvrdio tačan broj logoraša u BiH kao i broj logora. Zakon bi također definisao određena primanja kao što su zdravstvena zaštita, besplatna pravna pomoć, pravo na rehabilitaciju, pravo na obeštećenje za vrijeme provedeno u logoru i memorijalizacija mjesta stradanja – pojasnio je Mešković.

Pravni ekspert za oblast žrtava torture Nedžla Šehić kazala je da postoji pravni okvir za donošenje zakona o pravima žrtava torture, jer je BiH obavezana da poštuje međunarodne ugovore koji obavezuju državu da zbrine žrtve torture na odgovarajući način.

– Finansije ne bi smjele biti smetnja donošenju zakona, jer postoje mnogi međunarodni fondovi za žrtve torture. Logoraši su do sada sami rješavali svoje probleme uz pomoć nevladinog sektora – naglasila je Šehić.

Poslanik u Parlamentu Federacije BiH i bivši logoraš Irfan Ajanović naglasio je da su logoraši jedini u BiH čija socijalna prava nisu riješena. Podsjetio je da će donošenje ovog zakona koštati Bosnu i Hercegovinu oko dvije milijarde, što je rezultat sudskih presuda.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime