Zakon o negatorima genocida danas pred delegatima Doma naroda FBiH

1
1

imagesSarajevo  ̶  Dopuna Krivičnog zakona FBiH po kojoj će svako ko na teritoriji Federacije BiH bude negirao genocid krivično odgovarati, nači će se danas pred delegatima Doma naroda Federacije BiH, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria Jasmin Duvnjak, potpredsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Federalnom parlamentu koji je ovaj postupak i pokrenuo u oktobru 2011. godine.

Duvnjak ne vidi niti jedan razlog zbog čega delegati ovog doma ne bi usvojili ovaj zakon.

– Nadam se da će se delegati izdići iznad dnevne politike i uskostranačkih pozicija i podržati rješenje koje je u skladu sa najboljim europskim praksama kažnjavanja ovih krivičnih djela i zaštitom digniteta svih žrtava i njihovih porodica  – rekao je Duvnjak za Patriu.

Prema novoj dopuni Krivičnog zakona FBiH, svako onaj ko na teritoriji Federacije bude negirao genocid koji je počinjen u ovom entitetu, moći će zbog toga krivično ogovarati. Zakon se ne odnosi samo na državljanje Bosne i Hercegovine, već i na strane državljanje.

– Ovaj zakon se u javnosti često pogrešno interpretira kao zakon o Srebrenici.  To nije tako. Ovaj zakon će silom svoje odredbe moći kazniti sva ona lica koja negiraju genocid u Srebrenici ali i sve druge zločine u BiH koji su potvrđeni pravosnažnim presudama – objasnio je Duvnjak.

On je ranije rekao da se primjenom ovog zakona niko neće moći pozivati na gušenje slobode govora, jer je jasno da se ovdje radi o civilizacijskom odgovoru na izazove nacionalizma i šovinizma ma s koje strane oni dolazili.

– Na ovaj način se ostvaruje zaštita svih žrtava koje su ubijene na teritoriji BiH. Ovaj zakon nema nacionalni predznak, afirmiše kulturu sjećanje umjesto kulture zaborava, i nadam se da će ono jednog dana biti usvojen i na državnom nivou – rekao je Duvnjak, piše Patria.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime