Zaključak ministra Drljače na Vladi FBiH: Ništa od povećanja penzija

0
12

Penzioneri u Federaciji BiH su očekivali današnju sjednicu Vlade FBiH kako bi konačno saznali da li će biti ispoštovan njihov zahtjev za povećanjem penzija, već od augustovske, i to za 10 posto. Ukoliko ne bude povećanja, najavili su proteste za sredinu septembra.

 Federalni zavod PIO/MIO dostavio je analizu finansijskog stanja, a ona se našla danas na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH zajedno sa zaključkom ministra Veska Drljače, odnosno Ministarstva rada i socijalne politike.

Ministar Drljača je u zaključku predloženom Vladi precizirao da povećanja penzija neće biti. U predloženom zaključku se navodi:

– Ne postoje finansijske mogućnosti za povećanje svih penzija za 10 posto, te će Vlada kroz novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju razmotriti mogućnost rješenja kojim bi se za 10 posto povećale penzije ostvarene do 1998. godine, te penzije ostvarene do 2008. godine, kao i mogućnost sukcesivnog vanrednog povećanja istih za 10 posto u dužem vremenskom periodu.

U zaključku koji je Drljača predložio Vladi na usvajanje, i koji je Vlada usvojila, dalje se navodi:

– Vlada FBiH je stava da je posljednja izmjena važećeg Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja je dobila podršku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u potpunosti suprotna cjelokupnom konceptu reforme penzionog sistema u FBiH, te će u slučaju njegovog usvajanja razmotriti mogućnost pokretanja postupka provjere načina njegovog predlaganja i donošenja. Vlada FBiH je mišljenja da svako prijevremeno penzionisanje po važećem Zakonu dodatno ugrožava cjelokupni penzioni sistem u FBiH, te dovodi u pitanje blagovremenost isplate penzija na dostignutom nivou – navodi se u zaključku koji je Vladi na usvajanje uputilo Ministarstvo rada i socijalne politike.

– Ukoliko nam 5. septembra, kad bi trebala biti isplata augustovskih penzija, te penzije ne budu povećane za 10 posto, mi proteste najavljujemo policiji i 14. septembra će se oni i održati – izjavio je ranije Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH.

Što se Zastupničkog doma tiče, on je usvojio izmjene i dopune Zakona o PIO-u, kojima se i dalje omogućava odlazak u prijevremenu povoljniju penziju. Ovakva praksa je obustavljena u 2015. godini.

Savezi penzionera su dopisom upućenim Parlamentu FBiH tražili povlačanje ovih izmjena. Od Doma naroda su tražili da ih ne usvoje, jer smatraju da bi takva praksa dovela do ogromnih finasijskih problema u Zavodu PIO, koji je 165 miliona KM u deficitu. Iako je uplata doprinosa u posljednje vrijeme značajno poboljšana, Zavod PIO i dalje ima ogroman deficit.

(Faktor)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime