Zakazana tematska sjednica: Nikola Špirić poslao lažne zaključke OSA-i

0
4

Ovu informacija potvrdio nam je izvor u Parlamentarnoj skupštini BiH koji ističe kako je nastala prava zabune kada je do članova komisije došla informacija da je Špirić u njihovo ime uputio zaključke direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Kako saznajemo, član Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om Sadik Ahmetović tražio je od Šprića, koji je tvrdio da su zaključci usvojeni, da se članovima dostavi zapisnik sa sjednice nakon čega je ustanovljeno kako su Špirićev zaključci lažni.

Ovim povodom kontaktirali smo člana Zajedničke komisije Mirsada Mešića koji nam je kazao kako nije prisustvovao sjednici na kojoj je bilo govora o zaključcima zbog čega ne može ni potvrditi, a ni demantovati ove tvrdnje. Ipak, on ističe da ga ova vijest uopće nije iznenadila i da ga ne čudi ukoliko je to Špirić uradio.

Uskoro bi trebala biti održana tematska sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om na kojoj će prisustvovati direktor i zamjenik direktora OSA-e, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Kako saznajemo, visoki zvaničnici u BiH zabrinuti su zbog dešavanja u OSA-i posebno zbog problema na relaciji direktora Osmana Mehmedagića i i glavnog inspektora OSA-e Damira Bevande. Navodno Bevanda negoduje što mu je Mehmedagić uskratio pristup poslovima koje su u isključivoj nadležnosti direktora i zamjenika direktora OSA-e, a ne glavnog inspektora.

Žurnal je objavio da je Komisija u nekoliko navrata raspravljala o sukobu čelnika OSA-e, ali da zaključci nikad nisu doneseni. Međutim, bez obzira na to, Špirić je odlučio da djeluje samostalno pa je ume Zajedničke komisije na nadzor na OSA-om 8. maja ove godine uputio dopis čelnicima OSA-e.

“Poštovani, Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH je na svojoj 15. sjednici započetoj 7. marta 2017., nastavljenoj 5. aprila 2017., a okončanoj 25.4. 2017 godine, razmatrala i tim povodom usvojila sljedeće zaključke”, napisao je Špirić, te priložio zaključke koji nikad nisu usvojeni.

Uglavnom, u okviru prvog izmišljenog zaključka, Špirić naređuje glavnom inspektoru (ne generalnom direktoru OSA-e) Damiru Bevandi da istraži da li je bilo “proceduralnih grešaka u postupku kod zavođenja dokumenta ‘Ušće'” (povjerljiva dokumentacija OSA-e koja se odnosila na praćenje srbijanskih kriminalaca u BiH).

Osim ovog izmišljenog zaključka Špirić dodaje još jedan nepostojeći. I opet je zadužio Damira Bevandu da istraži i Komisiji dostavi kompletnu dokumentaciju “povodom predstavke M.T.”. Iz istrage je ponovo izostavljen generalni direktor OSA-e.

Kada je u pitanju zaključak koji se odnosi na sukob Bevande i Mehmedagića, Špirić konstatuje da Komisija o tom pitanju nije odlučivala.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime