Zajimović zabrinut za imovinu Bošnjaka u RS-u

0
38

Zajimović zabrinut za imovinu Bošnjaka u RS-u

Krajina – Direktor Vakufske direkcije u BiH Senaid Zajimović ocijenio je da implementacija Zakona o premjeru i katastru u Republici Srpskoj ne ide u omjeru u kojem je planirana te da na terenu postoje ogromni problemi. 

Izrazivši zabrinutost za imovinu Bošnjaka u tom entitetu, naveo je da su neki predstavnici komisija koje rade javna izlaganja skloni konstataciji da će implementacija ovog zakona biti realizirana samo u određenim gradskim područjima, gdje je imovina najvrednija i gdje se vodi prava bitka za građevinsko zemljište.

– U entitetu RS provode se javna izlaganja podataka o nepokretnosti i utvrđivanja prava na nepokretnosti imovine i pitam se da li se stogodišnji planovi o otimanju imovine Bošnjaka nastavljaju – kazao je za Fenu Zajimović.

Smatra da posebno zabrinjava nedovoljna obučenost i stručna osposobljenost komisija, te da se doima “da su isntruirani kako će postupati na terenu”.

Pojašnjava da se greške komisija u utvrđivanju određenog prava na nekretninu ne mogu ispraviti u žalbenom postupku jer on ne tretira utvrđivanje postojanja ili nepostojanja određenog prava na nepokretnosti.

Greške komisije se najčešće dešavaju, kaže Zajimović, nepoštivanjem dvaju osnovnih principa postupka koja dovode do konačnog rješenja, a to je načelo istine koje kaže da se u postupku mora utvrditi pravo stanje stvari, i načelo saslušanja stranaka koje kaže da prije donošenja rješenja stranci se mora pružiti mogućnost da se izjasni o činjenicama i okolnostima koje su važne za donošenje rješenja.

– Bošnjaci su najčešće u poziciji da se načelo istine i saslušanje stranaka ne poštuju kada je u pitanju njihova imovina – kaže Zajimović te kao primjer takve prakse navodi postupak javnog izlaganja nekretnina za područje Zvornika, odnosno katastarske općine Zvornik Grad koji se trenutno vodi, a za te nekretnine je zainteresirana Općina Zvornik.

Komisija je od svih dokaza samo uradila identifikaciju starog i novog premjera i konstatovala upise po starom i novom premjeru.

–  Najveći broj ovih nekretnina za koje je rađeno izlaganje, u zemljišnim knjigama je upisano na ime Bošnjaka, te nije teško bilo zaključiti da tih Bošnjaka nema ili eventualno njihovih nasljednika – kaže Zajimović.

Interese Bošnjaka, dodaje, zastupa privremeni zastupnik kojeg je, “da ironija bude veća imenovala Uprava, a koji je ujedno i uposlenik Općine i koji nema nikakvih prigovora da se imovina koja je upisana u zemljišnim knjigama na ime Bošnjaka upiše kao imovina Općine”.

Naglašava da privremeni zastupnik ne zna gdje se te nekretnine nalaze, u kakvom su stanju i u krajnjem slučaju ko ih trenutno koristi.

– Implementacijom Zakona na način kako to rade komisije na terenu vlasništvo Bošnjaka nad gruntom u Republici Srpskoj će uveliko biti umanjeno. Ako se to, ne daj Bože desi, možda im referendum tada neće ni trebati – zaključio je direktor Vakufske direkcije u BiH Senaid Zamijović u izjavi za Fenu.

Najavio je da će o ovim i drugim problemima biti razgovarano na III  kongresu o katastru u BiH koji će biti održan u Mostaru od 2. do 4. decembra pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.
Autor: Fena

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime