Zajimović: Vakufska direkcija će graditi hotele, poslovne objekte, studentske domove i trgove

0
16

Prioritet Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jeste realizacija projekata koji podrazumijevaju izgradnju, obnovu i rekonstrukciju vakufskih i vjerskih objekata. Time želimo gradovima u BiH vratiti njihov stari sjaj, ruhanijjet, duh, koji su imali prije rata – kazao je u intervjuu za Fenu direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice dr. Senaid Zajimović.

Povod za razgovor sa Zajimovićem je 7. manifestacija „Dani Vakufa“ koja će biti održana od 21. do 29. aprila u Sarajevu, Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Bužimu i Kiseljaku. Njenu okosnicu činit će kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji, okrugli stolovi i tribine o vakufima, promocije knjiga, prezentacije projekata, izložba o vakufima, a planirano je i otvaranje vakufskih objekta u Bosanskoj Gradišci, Bužimu i Kiseljaku.

– Manifestacija ima za cilj podsjetiti javnost na ulogu i značaj vakufa u proteklom periodu, upozoriti nosioce političkih funkcija u BiH na obavezu i obećanje dato prije više od 20 godina o dužnosti povrata imovine koja je oduzeta vjerskim zajednicama, kao i animirati nova uvakufljenja – kazao je.

Imperativ Vakufske direkcije je, pojašnjava Zajimović, ispraviti historijsku nepravdu koja je nanesena vakufima u toku proteklih političkih sistema, kada joj je oduzeto više od 90 posto imovine koju je koristila, ne samo za potrebe Islamske zajednice u njenoj misiji nego i imovine koja je koristila široj društvenoj zajednici, a bila je na usluzi obrazovanju i ugroženim kategorijama društva.

Fokus manifestacije je polaganje temeljca za ponovnu gradnju Arnaudije džamije u Banjoj Luci, predstavljanje monografije „Upravljanje vakufima od 1847. do 2017.“ autora Ahmeda Mehmedovića u kojoj je navedena historija upravljanja vakufima od 1847. godine kada je imenovan prvi upravitelj vakufima pa do danas, kao i „Monografija tuzlanski vakufi“, te naučni skup o historijatu, trenutnom stanju i perspektivi vakufa na području Jajca. Bit će upriličeno i potpisivanje protokola za tri višemilionska projekta i to za restauraciju i rekonstrukciju Behram-begove džamije u Tuzli, izgradnju vakufsko-edukativnog centra u Fojnici na mjestu gdje je nekada bilo sjedište općine, te rekonstrukciju kompleksa džamije Ferhat-bega u Tešnju.

Vakufska direkcija Islamske zajednice je postala respektabilna institucija, koja se fokusira na obnovu i izgradnju ratom porušenih vjerskih objekata te vakufskih poslovnih objekata, ali se često postavlja pitanje zašto Islamska zajednica ponovo gradi u ratu porušene vjerske objekte koji imaju status nacionalnih spomenika čija izgradnja je veoma skupa.

– Kad se radi o takvim džamijama mi ih ne gradimo samo zbog molitvenog prostora. Osim vjerskog one su simbol naše višestoljetne egzistencije, bivstvovanja na tim prostorima. One su dokaz da smo tu oduvijek i da ćemo biti zauvijek. Bošnjaci se sigurnije osjećaju kada vide džamiju kao simbol vjere koja je njima imanentna – pojasnio je Zajimović.

Vakufska direkcija zajedno sa medžlisima i muftijstvima gradi i poslovne objekte po BiH, Mostaru, Banjoj Luci, Sanskom Mostu, a na vakufskoj imovini, sa Upravom za ekonomske poslove gradit će moderan objekt, poslovni objekat u sarajevskoj Kolobari, rekonstruirat će Morića han, hotel ‘Stari Grad’ i time vratiti stari sjaj i duh Baščaršiji.

– Nismo dužni da radimo infrastrukturu države, iako su nekada u vrijeme Osmanskog carstva vakufi to radili, danas je za to zadužena država i privatni sektor, ali to radi i Vakufska direkcija kroz javno-privatno partnerstvo, kao ekonomski model realizacije projekata, time učestvujemo u razvoju lokalne zajednice – istaknuo je Zajimović.

Dodao je da se gradnjom hotela, studentskih domova, trgova i roditeljske kuće pomaže državi da obnovi ratom porušenu infrastrukturu i olakša život građanima, a u fokusu Islamske zajednice i njene Vakufske direkcije je upravo život običnog građanina i država BiH.

FENABosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime