Zajedničkim nastupom stranaka afirmirati probosansku političku scenu u RS-u

0
14

Prvi_mart_historijski_sporazum_o_zajednickom_nastupu_na_izborimaBanja Luka, Sarajevo – Na inicijativu Koalicije “1. mart” u Banjoj Luci je održan sastanak potpisnika političke platforme “Domovina” i bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Čelni čovjek Koalicije “1. mart” Emir Suljagić, u izjavi za AA, istakao je da su na sastanku potvrđeni već usaglašeni ciljevi političke platforme “Domovina”, a to je osam do 10 mjesta u Narodnoj skupštini RS, tri zastupnika u Predstavničkog domu Parlamentarne skupštine BiH i oba potpredsjednika Republike Srpske.

„Ono o čemu smo razgovarali su kvote na listama i ja sam siguran da ćemo u  narednim danima definisati sve detalje za zajednički nastup ovih devet stranaka“, kazao je Suljagić.

Željko Asić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i predsjednik glavnog odbora Stranke pravde i povjerenja, istakao je da je „politika HDZ-a BiH nakon etničkog čišćenja Hrvata provedenog tokom rata na teritoriji RS, učinila sve da RS ostane entitet samo srpskog naroda”.

“Stranka pravde i povjerenja nikada to neće prihvatiti kao činjenicu i zato ćemo se boriti da se Hrvati i Bošnjaci vrate na svoja prijeratna ognjišta“, istakao je Asić i dodao da je to i razlog potpisivanja političke platforme “Domovina”, koja će omogućiti da predstavnici hrvatskog naroda u zakonodavnoj vlasti RS-a imaju predstavnike koji su sami birali.

 „Po posljednjem popisu stanovništa gotovo 50 posto stanovništva RS čine građani nesrpske nacionalnosti i zato je jako važno da nakon oktobarskih izbora parlament RS, za razliku od sadašnjeg stanja, odražava tu nacionalnu strukturu. Svi politički subjekti koji nastupaju u okviru Koalicije ‘1. mart’ svjesni su da se stvari moraju promijeniti, odnosno zajedničkim nastupom afirmisati porobosansku političku scenu u RS“, naveo je u izjavi za AA potpredsjednik SDA Sadik  Ahmetović.

Istakao je da je sada potrebno aktivirati što više „građana kako u BiH tako i izvan nje da glasaju za listu ‘Domovina’ i time povećaju ukupan broj poslanika i u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamenta BiH“.

Na sastanku danas nije bilo riječ o odluci Vlade RS oko kontroli prijave prebivališta, jer ona, prema Suljagićevim riječima, „nije relevantna“.

„Tom odlukom se bave neki drugi ljudi, odnosno član Predsjedništva BiH Željko Komšić, i to je tema o kojoj će se odrediti Ustavni sud BiH“, izjavio je Suljagić.

Komentarišući odluku Vlade RS o kontroli prijave prebivališta u RS-u, Ahmetović je istakao da je riječ o odluci koja je suprotna odredbama Ustava BiH.

“Bez namjere da na bilo koji način prejudiciram odluku, očekujem da će Ustavni sud BiH prihvatiti apelaciju gospodina Komšića, jer je riječ o neustavnom prenosu državnih nadležnosti na entitet“, zaključio je Ahmetović.

 

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime