Zajednički rad na privlačenju stranih investitora u BiH

0
3

Zajednički rad na privlačenju stranih investitora u BiH

BiH – Predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH danas su održali radni sastanak posvećen zajedničkom radu na privlačenju stranih investitora u BiH.

Imajući u vidu trend pada stranih investicija u BiH u posljednjih nekoliko godina, učesnici sastanka su se složili da je privlačanje stranih investicija prioritetan zadatak svih institucija BiH. Unapređenje suradnje na poboljšanju priliva stranih ulaganja i poboljšanje koordinacije rada institucija na polju promocije Bosne i Hercegovine kao destinacije interesantne stranim investitorima, te zajednički i koordinirani nastup na promoviranju investicionih potencijala BiH treba doprinijeti povećanju priliva stranih investicija bez kojih nema ekonomskog napretka, saopćeno je iz FIPA-e.

Na sastanku je razgovarano o jačanju ekonomske diplomatije DKP mreže BiH u svijetu na način da se iz privrede biraju eksperti – ekonomski savjetnici koji bi radili na pronalasku stranih investitora. Zaključeno je da se intenzivira učešće na svim investicionim skupovima i forumima u svijetu, te uloži više sredstava u izradu promotivnih materijala i provede zajednička kampanja u stranim medijima pod nazivom „Invest in BiH“. Organizrat će se i tzv. „outreach“ kampanja u pojedinim zemljama, odnosno ciljane posjete jednom broju potencijalnih investitora.

Također je naglašena potreba zajedničkog rada svih institucija na stvaranju povoljnog zakonodavnog okvira za privlačenje stranih investitora, te na eliminiranju parafiskalnih nameta koji otežavaju ekonomsku aktivnost u zemlji, saopćeno je.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime