Zajednički pravopisni priručnik za srpski, hrvatski i bosanski jezik

0
36

imagesSlovenija – Prvi pravopis priručnik bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku dizajniran za dijasporu u BiH, ima za cilj da doprinese očuvanju jezika , tradicije i nacionalne baštine Bosne i Hercegovine , ali bi mogla biti u funkciji pomirenja u tri naroda , rekao je jedan od autora ove knjige , Haji Hajdarević iz Sarajeva Institut za jezik .

Hajdarević , koji je prisustvovao priručnik u Ljubljani za vrijeme nedavne posjete ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije Slovenije , rekao je da je studija na maternji jezik je jedno od osnovnih ljudskih prava.

” Jezik je , nažalost , u velikoj mjeri ideološki obojen na takav način da dominiraju simboli umjesto komunikativan funkciju , jer su zvučnici bitno naglasiti lingvističke jedinstvenost i jedan od mojih ideologije “, rekao je Hajdarević .

Pravopis priručnik bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku sa osnovnim gramatika je za sve uzraste , bez obzira na njihov nivo znanja , a cilj je da se omogući sticanje , usvajanje i utvrđivanje osnovnih znanja tih jezika .

Hajdarević je rekao da je dijaspora Bosne i Hercegovine da se organizuje .

” BiH dijaspore je sasvim ” shabby ” , dovoljno sami, u mnogim zemljama je da se organizuje se kao da je zemlja imala , ne mogu reći maćeha odnos , ali ona je bila u stanju oboljelih nepripremljenost , dezorganizacije , haos Etnokratski , nedostatak međusobnog razumijevanja partnera u vlasti, nacionalnih vođa … “, rekao je on.

Na pitanje da li je novi pravopis priručnik pomirenju tri naroda u BiH , Hajdarević je rekao, ” neka bude tako ” .

” Priručnik za bosanski, hrvatski i srpski jezik uradio pokazati sličnosti , što je isto , a ne insistirati na razlikama . To je osnovna ideja knjige, jer na kraju krajeva , jezik je nešto što oplemenjuje , koji je usmjeren na postizanje i pobjede i osvajanja slobode kreativne mogućnosti “, kazao je Hajdarević .

On je naglasio da je, “naravno , svaki korisnik jezik da odluči kako će pokušati da iskoriste te mogućnosti . ”

U Sloveniji , živi i radi oko 100.000 građana Bosne i Hercegovine i oko 50.000 pripadnika treće , a sada četvrte generacije , ali nemaju status nacionalne manjine.

Slovenski Ustav poznaje samo dvije autohtone manjine ? ? mađarski i talijanski, na koje svoje aktivnosti i dobiti finansijsku podršku od države desetine miliona eura, a brojevi su mlađi od državljana bivše Jugoslavije.

(blic.rs)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime