Zajednički nastup bh. kompanija na najavljenim projektima Elektroprenosa BiH

0
63

140219108 Banja Luka, Sarajevo – Energoinvest d.d. Sarajevo i Elektroinženjering Banja Luka organizirali su danas u Sarajevu sastanak povodom mogućnosti zajedničkog nastupa bosanskohercegovačkih kompanija na najavljenim projektima Elektroprenosa BiH.

Na sastanku su učestvovali predstavnici vodećih kompanija s prostora čitave Bosne i Hercegovine u oblasti energetike, a kako bi razmijenili mišljenja, pozicije i mogućnosti angažmana u investicijama koje su najavljene iz Elektroprenosa BiH.

Učesnici sastanka su se sagalasili da domaće kompanije posjeduju ljudske resurse, reference i tehnologije koje mogu uspješno odgovriti najkompleksnijim poslovima u oblasti energetike.

Sa zadovoljstvom je konstatovano da ovakav pristup ima podršku nadležnih minsitarstava iz FBiH i RS, kao i predstavnika sindikata iz oba entiteta, te su ovom sastanku prisustovali Muhamed Hadžić iz Sindikata metalaca BiH, Obrad Belenzada iz Sindikata metalaca i rudara RS, Bajro Melez iz Sindikata metalaca KS i Mustafa Jugo iz Sindikata Energoinvesta.

Uočeno je da u postojećem pravnom okviru ne postoji dovoljno prostora za razvoj i aktivnosti domaćih kompanija, te su se prisutni saglasili da je neophodno uraditi izmjene za poboljšanje uvjeta nastupa domaćih firmi.

S obzirom na to da je Elektroprenos BiH najavo da će u narednih 10 godina osigurati 800 miliona KM za investicije iz vlastitih sredstava, domaće kompanije žele aktivno participirati i biti ključni izvođač radova na projektima sanacije dalekovoda i trafostanica na području BiH, izgradnji novih dalekovoda i trafostanica do naponskog nivoa 400 kV i ostalih investicja u našoj zemlji, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Energoinvesta.

Dogovoreno je da će ovakvi sastanci biti redovno održavani radi blagovremenog informiranja, planiranja i nastupa na narednim projektima.

Osim gore navedenih, sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija Energoinvest – Tvornica dalekovodnih stubova Sarajevo, Energoinvest – Sistemi upravljanja energijom Sarajevo, Energoinvest – Dalekovodizgrdanja Sarajevo, Tvornica elektroopreme d.d. Sarajevo, Umel – Dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla, Deling d.o.o. Tuzla, Elker Ljubija, Inving Prijedor, Dalekovod TKS a.d. Doboj (Rudanka), Elnos BL Banja Luka, Kaldera Company Laktaši, Kapis d.o.o. Tomislavgrad, Inving-Invest inženjering d.o.o. Prijedor i Elko d.o.o. Istočno Sarajevo.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime