Zajednički iftar u Kazneno-popravnom zavodu u Ustikolini

0
4

bp1

Goražde, Foča – U Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo – odjeljenje u Ustikolini u četvrtak, 09. juna 2016. godine, upriličen je zajednički iftar kojem su prisustvovali rukovodstvo, uposlenici i osuđena lica, te gosti iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstva goraždanskog, Medžlisa Islamske zajednice Goražde i Medžlisa Islamske zajednice Ustikolina.

Vrlo lijepo organiziran i održan u prijatnoj atmosferi, iftar je bio prilika za druženje i razgovor. Direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović u svom obraćanju poslije jemek-dove rekao je da mu je drago što tu večer dijeli sa prisutnima, posebno onima koji ramazanske večeri nisu u prilici podjeliti sa svojim porodicama i svojim najdražim. Direktoru, upravi i osoblju Kazneno-popravnog zavoda čestitao je za trud kojeg ulažu za kvalitetan rad ove ustanove, a osuđene potakao da kvalitetno provedu vrijeme ograničene slobode i boravak u ovoj ustanovi shvate kao priliku da razmisle o potrebi sabura, ulaganja truda i rada u obezbjeđenju uvjeta za dostojanstven život u sredinama iz kojih dolaze. Pozvao ih je da boravak u Kazneno-popravnom zavodu shvate kao svojevrsnu medresu – školu iz koje se izlazi sa novim saznanjima i oplemenjenog duha. Istakao je odlučnost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da svim vjernicima obezbijedi priliku za slobodno ispovjedanje vjere i kvalitetnu organizaciju vjerskog života, te spremnost i otvorenost da na tom put sarađuje sa svim relevantnim institucijama i pojedincima.

Poslije iftara prisutni su džematile klanjali akšam-namaz u mesdžidu Kazneno-popravnog zavoda, potom druženje nastavili uz kahvu, kolač i šerbe, a onda zajedno klanjali jaciju i teravih-namaz, koje su predvodili direktor Abdibegović i muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić. Muftija se u svom kratkom obraćanju zahvalio svim prisutnim za lijepo provedenu zajedničku ramazansku večer, te podsjetio da su ramazanski post, sehuri, iftari, namazi i druga dobra djela ovog mubarek mjeseca svojevrsni štit ili imuni sistem kojeg duša gradi za svoju dobrobit već na ovom svijetu.

Iftar u Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo – odjeljenje u Ustikolini bio je prilika i da se sa direktorom ovog zavoda g-dinom Amerom Softićem i njegovim saradnicima razgovara o mogućnostima i oblicima unapređenja saradnje na polju obezbjeđenja još kvalitetnijih uvjeta za organiziranje vjerskog života u ovoj ustanovi, što će, jasno, voditi i kvalitetnijoj rehabilitaciji osuđenih lica i njihovom lakšem i boljem povratku u svakodnevni život sredina iz kojih dolaze.

Dženan Imamović

(islamskazajednica.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime