Zajednički i sistemski riješiti problem pasa lutalica

0
8

 

fb1

Sanski Most – Rješavanje problematike vezane za pojavu pasa lutalica na području općine Sanski Most, bila je tema sastanka koji je danas održan u prisustvu predstavnika općine Sanski Most, udruženja za zaštitu životinja, te ostalih građana i volontera koji su odranije uključeni u rješavanje ovog problema.

Sastanak je sazvan na inicijativu neformalne grupe građana, uz podršku općinskog načelnika dr. Mustafe Avdagića, a cilj je bio sagledati sve dosadašnje aktivnosti koje su po tom pitanju provedene, te predložiti smjernice za budući rad. U proteklom periodu udruženje za zaštitu životinja uspjelo je uz pomoć inostranih donatora, prvenstveno iz Austrije i Norveške, izgraditi dva azila za smještaj napuštenih pasa na lokalitetima Dabra i Poljaka.

lutalice1

Također uz pomoć donatora, obezbijeđena je i dovoljna količina hrane za pse kao i veterinarski nadzor. Trenutno je određeni broj volontera angažavano na održavanju postojećih azila, međutim na sastanku je istaknuto kako je za njihovo normalno funkcionisanje neophodno zaposliti dvije osobe koje će brinuti o napuštenim psima, te voditi računa o infrastrukturi azila. Zbog toga će se, kako je zaključeno na sastanku, u narednom periodu pokušati pronaći stalan izvor finasiranja, pomoću kojeg će se obezbijediti njihovo stalno zaposlenje.

 

Općinski načelnik dr. Mustafa Avdagić istakao je da će općina u narednim danima obezbijediti spajanje postojećih azila na vodovodnu i elektro mrežu, što će u velikoj mjeri poboljšati njihove uslove i omogućiti bolji i lakši rad. Inače, općina Sanski Most u proteklom periodu poduzela je niz mjera kako su doprinijele rješavanju problema sa napuštenim psima, obezbijedivši sredstva za njihovu sterilizaciju kao i njihov smještaj u adekvatne objekte čiju je izgradnju finansirala.

 

Inače ovaj projekat realizuje se zajedno sa Javnim komunalnim preduzećem i Veterinarskom stanicom, i dnevno se na ovaj nači zbrine od dva do tri psa. Ipak, i pored niza aktivnosti koje su poduzete kako bi se ovaj problem riješio, na sastanku je zaključeno kako je neophodno na sistemski način pristupiti ovom problemu, te koordinirano djelovati kako bi se sve strane i drugi građani koji već poduzimaju određene mjere po tom pitanju, uvezali u jednu cjelinu te zajednički djelovali.

 

Koordinirano djelovanje bi podrazumijevalo hvatanje pasa lutalica, veterinarski nadzor i streilizaciju, zatim njihov smještaj u azil u kojem bi bili pod stručnim nadzorom i gdje bi se zadržali do udomljavanja. Zbog taga će se u narednom periodu pokušati iznaći adekvatno rješenje, kako bi predloženi model zbrinjavanja pasa lutalica što prije zaživio.

(sanskimost.gov.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime