Zahvalnost grada: Četiri bh. velikana dobijaju spomenik u Bosanskom Petrovcu

0
3

hujic_271015

Bosanski Petrovac – Građani i općina će se na ovaj način odužiti ljudima koji su puno učinili i za bh. kulturu, a time i za grad u kojem su se rodili.

Bosanski Petrovac je bh. i svjetskoj kulturi i umjetnosti podario četiri velikana, Jovana Bijelića, Skendera Kulenovića, Mersada Berbera i Ahmeta Hromadžića. Ovaj grad je dom Muzeja Jovana Bijelića, a nacionalnim spomenikom proglašena je i njegova umjetnička kolekcija. Tu su i Muzej i Biblioteka Skendera Kulenovića, dok osnovna škola nosi ime Ahmeta Hromadžića.

U Općini su mišljenja da ovi velikani zaslužuju jedan zajednički spomenik kojim bi se građani Bosanskog Petrovca odužili za njihov doprinos svom rodnom gradu.

 Rebalans budžeta

– Nažalost, početkom godine ova ideja se ispolitizirala i došlo je do kratke blokade rada Općinskog vijeća. Sada je već vrijeme sazrilo, došlo je do stabilizacije odnosa, te će se na sjednici Općinskog vijeća, koja će biti održana do kraja mjeseca, naći i rebalans budžeta, čime će biti osigurana sredstva za izgradnju spomenika – rekao je za Faktor načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić.

Ovo će na području općine biti prvi put da će se graditi kolektivni spomenik zahvalnosti za više osoba, a da nije riječ o ratnom spomeniku.

 Poklič miru

– Ova četiri velikana kulture bili su glasnici mira i suživota. Niko ne može reći da je „Stojanka majka Knežopoljka“, koju je Kulenović napisao u vihoru Drugog svjetskog rata, ratna pjesma. To je poklič miru, a uostalom, takva su i djela svih ostalih umjetnika o kojima je riječ – istakao je Hujić.

Izgradnja spomenika velikanima Bosanskog Petrovca bit će odgovor ovog grada i zahvalnost za sve ono što su ti ljudi učinili, promovišući tako i grad u kojem su se rodili.

Ovo će na području općine biti prvi put da će se graditi kolektivni spomenik zahvalnosti za više osoba, a da nije riječ o ratnom spomeniku.

(F. Vojić/Faktor.ba) Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime