Zagreb: Veliko natjecanje u učenju Kur’ana

0
4

HR, BiH – Tradicionalno natjecanje održava se 23. put, a natjecatelji iz 35 zemalja nadmeću se u četiri kategorije.

U Hrvatskoj se ove godine obilježava 100. godina službenog priznanja islama. A u zagrebačkoj džamiji, tome u čast, i najveće dosad međunarodno natjecanje u učenju Kur’ana.

Prvo je održano još 1988. Natjecatelji kažu – važno je ispravno izgovoriti svaku riječ, ali još važnije primijeniti naučeno.

Od rane dobi počinje druženje s Kur’anom, a onda postane neizostavan dio života – tako kažu natjecatelji iz 35 zemalja koji se u zagrebačkoj džamiji nadmeću u izgovoru, točnosti i melodičnosti učenja, odnosno recitiranja ajeta, izvještava reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Osamnaestogodišnjoj Elmedini Avdibašić iz BiH, ove godine jedinoj natjecateljici, jasan je cilj svog tog truda.

Natjecanje u četiri kategorije

“Već sam sad primijetila koliko me Kur’an mijenja u bolju osobu. Sve one poruke iz Kur’ana koje učimo, koje pamtimo, koje čitamo, potrebno je da ih i realizujemo u životu”, kaže Elmedina.

Na već tradicionalnom natjecanju, koje se održava 23. put, učači Kur’ana iz Katara i Saudijske Arabije, preko Bosne i Hercegovine i Hrvatske, do skandinavskih zemalja – pred međunarodnim sucima natječu se u četiri kategorije.

“Kategoriji tilaweta, melodičnog lijepog učenja Kurana, kategoriji hifza pet džuzeva, odnosno 100 stranica Kur’ana napamet, kategoriji 15 džuzeva, odnosno 300 stranica Kur’ana napamet i kategoriji hifza, cijelog Kur’ana”, navodi Mersad ef. Kreštić, imam zagrebačke džamije.

Šesto i dvije stranice svete knjige muslimana napamet je naučio i Umar Bremejo Benedetti iz Španjolske. I tako zaslužio titulu hafiza.

“Trebale su mi četiri godine. Učio sam pet dana tjedno, osam sati na dan. A jednom kad naučite napamet cijeli Kur’an, tu nije kraj. Morate ga ponavljati svaki dan da ga ne zaboravite”, kaže Benedetti.

Cilj – naučiti i primijeniti

Melodija i lijep glas, kažu natjecatelji, samo su dodatak. Važan je ispravan izgovor jer i najmanja pogreška može potpuno promijeniti značenje. No, još je bitnije – razumjeti naučeno.

“Druga neka dimenzija kad vi sjednete tamo i kao da niste prisutni, zna se desiti. Bitno je razumjeti ono što učite – što naučite napamet – da postanete ovisni o tome kao što ste ovisni o vodi, o hrani, o zraku”, kaže Ammar Đikić, natjecatelj iz Hrvatske.

Natjecanje umnogome različito od svih drugih – u kojem cilj nije pobijediti, nego naučiti i primijeniti.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime