Zagreb: Prva škola s halal certifikatom u regiji (FOTO)

0
1

halal_certifikatHrvatska – Osnovna škola “Matija Gubec” na zagrebačkoj Knežiji prva je škola u Hrvatskoj i regiji, ali i jedna od rijetkih u svijetu koja je dobila halal certifikat.

Škola po principima halala hranu priprema još od početka školske godine, no sam certifikat joj je svečano dodijeljen krajem siječnja na 75. obljetnicu osnivanja škole.

Radi se o školi koja, uz uobičajeni školski program, provodi i poseban međunarodni program te je pohađaju i djeca porijeklom iz različitih dijelova svijeta, poput djece diplomata te tako uključuje djecu različitih nacija i vjeroispovijesti. A sam program djecu ne usmjerava prema globalizacijskim procesima.

“Već je međunarodni program kojem je bazično da poštuje sve posebnosti, da djeca po svojoj različitosti žive zajedno uvažavajući sve posebnosti svojih kulturoloških, religioznih ili bilo kojih drugih navika i potreba”, kaže Ljiljana Klinger, ravnateljica škole.

Prilagođen jelovnik

U skladu s time su, kako kaže ravnateljica, za djecu koja dolaze iz islamskih zemalja počeli pripremati, odnosno prilagođavati jelovnik uvodeći hranu koja u prvom redu ne sadržava svinjetinu i ostale sastojke koji su, prema halal principu, nedozvoljeni.

“I ustvari smo, u želji da što više prilagodimo život islamske dječice u našem okružju, djeci ponudili i halal certifikat, koji je bio vrhunac koji su nam iz Islamskoga centra ponudili kao moguće rješenje”, kaže Klinger.

Kako kažu u Islamskom centru, OŠ “Matija Gubec” izrazila je interes da bi za svoje učenike halal ishranu htjela podignuti na maksimalnu razinu te su došlo do zaključka da bi najbolje rješenje bilo da škola prođe službenu proceduru halal certificiranja.

“To je za nas zapravo bila jedna novost, jer gotovo nigdje u svijetu ne možete naći školu koja ima izdan halal certifikat. Nakon tih razgovora mi smo potpisali jedan ugovor o svim pravima i obvezama i pokrenuli postupak certificiranja, koji podrazumijeva u prvom redu edukaciju osoblja u kuhinji, znači svih kuharica i osoblja koji poslužuju i nabavljaju hranu, kao bi oni dobili temeljna saznanja zašto je to u prvome redu nekome važno kada konzumira takvu hranu”, kaže Aldin Dugonjić, voditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Vegetarijanski i veganski meni

Prije dodjele halal certifikata, učenicima muslimanima na raspolaganju je bila i vegetarijanska hrana, kako bi se osiguralo da ne dođu u doticaj s nedozvoljenim namirnicama, prvenstveno mesom.

Nakon edukacije program je uspješno implementiran i školi je službeno uručen halal certifikat Ureda za halal.

“To je, zapravo, bio jedan povijestan dan za Republiku Hrvatsku, jer imati jedan takav certifikat, jednu školu koja jedinstvena i u Hrvatskoj i u regiji, a možemo reći i u čitavom svijetu”, ističe Dugonjić.

Objašnjava da se može često naići na škole koje nude halal hranu, ali samo deklarativno, bez potvrde autoriteta.

No, ravnateljica ističe da nije uvedena samo prehrana prema pravilima halala. U skladu sa svjetonazorom i programima, poštuju se i sve druge različitosti – tako je uveden i vegetarijanski meni za djecu koja ne jedu meso, a tu je i veganski meni, za one koji ne jedu nikakvu hranu životinjskog porijekla.

Pozitivna iskustva roditelja

Cilj je, kaže Klinger, da u ovoj školi svatko ima pravo biti drugačiji bez potrebe da to nekome obrazlaže. I to su principi, kaže Klinger, koje su usvojili učenici ove škole, kao i njihovi roditelji.

Emina Krkalić majka je dječaka koji ide u 1. razred škole ”Matija Gubec”. Prema njezinim riječima, nije dovoljno samo uvesti halal, nego i komunicirati kvalitetno prema djeci što to zapravo znači.

A to, kako kaže, u ovoj školi također funkcionira. Njoj kao roditelju to je “jedna velika briga manje”.

“Ne moram tražiti neke ‘ekstra’ stvari za svoje dijete kao u nekim drugim školama. Imali smo sreću pa su nam i u vrtiću na Vrbiku izlazili u susret što se prehrane tiče i nije bilo nikakvih problema. To su pozitivna iskustva”, kaže Emina, ali dodaje da poznaje roditelje koji nisu nailazili na suradnju u nekim drugim sličnim ustanovama.

No, napominje da su to pojedinačni slučajevi, nikako ne pravilo.

Hrana za svakoga

Uvođenje mogućnosti halal pravila u prehranu ove škole pozdravlja i Neda Parač.

Kako kaže Neda, školska kolegica njezine kćeri, muslimanka, često zna ostati kod njih na obroku, koji onda i ona sama priprema prema halal pravilima.

Neda smatra da je hrana jedan od načina na koji djeca mogu prevazići svoje različitosti i u njima prepoznati bogatstvo svojih odnosa.

“Kada sjede zajedno, one zapravo ni ne žele jesti različitu hranu. Kada nam dolaze u goste, ja s kćeri razgovaram što bih mogla pripremiti, a tada i mi jedemo tu istu hranu, a i moja kćer često se odlučuje za konzumiranje halal hrane”, kaže Neda, koja se pri odabiru namirnica obično vodi time da nabavlja one s halal certifikatom.

Zahra Soltani Tehrani, 13-godišnja Iranka rođena u Kolumbiji, također je zadovoljna time što pohađa školu koja posjeduje halal certifikat te podsjeća na ono što se za halal često ističe – halal nikoga ne izuzima, dobar je za svakoga i svatko ga može konzumirati, ne isključuje nijednu religiju.

“Meso je zbog uzgoja i pripreme čišće i zdravije i ova škola to ima, što je razlikuje od drugih škola, ali to nije samo za muslimane, to je za svakoga, svi to mogu jesti jer je zdravije”, kaže Zahra.

Križ i Kur’an na jednom mjestu

Aldin Dugonjić napominje da je primjer ove škole novi doprinos stvaranju još boljih društvenih odnosa i koji pokazuje visoku uređenost društva što se odnosa muslimana i većinske zajednice tiče, ali i primjer koji može i druge škole i javne ustanove potaknuti na razmišljanje o certificiranju, kojim se, kako kaže, uvijek podiže kvaliteta usluge.

No, škola ”Matija Gubec” u produbljivanju suživota ne staje samo na halal prehrani – djeca ovdje i vjeronauk pohađaju u istoj učionici.

“Djeca u istoj učionici mogu vidjeti obilježja Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice, odnosno muslimana i kroz tu učionicu oni prolaze zajednički kao vjernici, upravo uvažavajući jedni druge i tu se uče da je vjera zajedništvo, a vjera nisu sukobi. Dakle, oni u našoj školi uče temelje vjere i sigurna sam da djeca koja izađu s takvog vjeronauka neće rješavati bilo kakve razmirice sukobima”, kaže ravnateljica Klinger.

Koliko to pozitivan učinak na učenike ima, dobro zna vjeroučiteljica Melisa Arslani.

U dva kutka učionice obilježja su različitih religija – tu je križ postavljen na zid, kao i Kur’an u drugome kutu.

Djeca, kaže Arslani, razmjenjuju iskustva služeći se svetim knjigama obje konfesije.

Razvijanje dijaloga

“Trudimo se ostvariti međusobni dijalog, već u ranoj dobi i približiti djecu. Djeca s velikom pažnjom i poštovanjem prilaze svetim knjigama. Svatko je zastupljen, djeca osjećaju i prihvaćaju to, imaju priliku steći međusobno poštovanje i poštovanje različitosti”, kaže Arslani.

Istovremeno, u školi je obilježena i kineska Nova godina, a nedavno su učenici posjetili izložbu iranske umjetnosti. Svi su projekti usmjereni na upoznavanje različitih zajednica.

Postoji i naziv škole napisan na arapskome jeziku.

“Kada upoznate bilo koju drugu civilizaciju, onda možete prilaziti isključivo s divljenjem i sigurna sam da to iz naše škole ide upravo u tom smjeru”, zaključuje ravnateljica Klinger.

Piše: Tomislav Šoštarić

skola_matija_gubec_main_ajb skola_kuhinja_3_main_ajb ljiljana_klinger_main_0 ime_skole_na_arapskom_main_ajb halal_hrana aldin_dugonjic_main_ajb

(Al Jazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime