Zabrinuti povratnici u Kukavice kod Rogatice: Ljudi sa maskama dolaze u selo

0
350

rogatica-300x203Rogatica – Povratnici u selo Kukavice kod Rogatice već danima žive u strahu jer selo posjećuju nenajavljeni gosti, nerijetko i sa maskama na glavi. Zabrinuti su jer nemaju nikakvih objašnjenja, a odgovora nema ni policija iz Rogatice.

Fahrudin Žiga se među prvima vratio u Kukavice 2001. godine, a do danas nije bilo nikakvih problema.

Dolazila i policija

– Prije dva-tri dana sjedio sam pored kuće, kad dođe bijeli golf trojka, izađoše trojica muškaraca, dva u crnim uniformama i maskiranim kapama, jedan u civilnom odijelu, nešto su tražili, snimali mobitelima ili kamerom, to je sve što sam vidio. Nije samo da je mene ovo uznemirilo već se selo uskomešalo, svaki drugi, treći dan neko dolazi, snima, obilazi, a niko ne zna šta se to radi, ni rogatička policija, kaže Hajrudin Žiga, čija je kuća na dva kilometra od glavne ceste koja vodi prema Rogatici.

– Dolazila je i policija iz Rogatice i pitala je za Ferida Jahića, a ja sam im rekao da nije u selu, nemojte gore prilaziti da prepadate narod. Kažu, ne tražimo ga mi, nego državno Tužilaštvo. Bili su korektni, njih znam, to je rogatička policija, komandir Mile Glodanac i još jedan policajac, priča Žiga, te dodaje da su mještani uznemireni, posebno nakon hapšenja koja su u vezi sa područjem Kukavica.

– Povratnika je bilo dosta, ali su se počeli razilaziti, dođe neko malo i vidi, odmah narod bježi u Sarajevo. Sve je to nakon onih hapšenja, dolazili su i dolje pored spomenika, ali ja ne znam više ništa o tome.

Povratnicu Hajru Nesiren, staricu koja živi sama u obnovljenoj kući, policija je iznenadila posjetom prije nekoliko noći.

– Noć je bila kad su zakucali na vrata, ja pitam ko je? Policija! Šta će mi  policija u ova doba, bogami ja nikom noćas ne otvaram vrata. Kažu, pogledaj kroz prozor i ja sam vidjela – bila su dvojica. Pitali su me jesam li vidjela da se ovuda neki kreću i auti da li dolaze. Ma šta hoćete u ovo doba, da nas prepadate, rekla sam im, priča Hajra te dodaje da su je policajci uvjeravali da neće imati problema.

Strah i uznemirenost

No, poput i drugih, i ona je zabrinuta zbog cijele situacije, jer povratnici u Kukavice do sada nisu brinuli o bezbjednosti.

– Oni su se izvinili i otišli, ali me opet strah jer kad insan zamisli, kad je noć, svakoga je strah, taman da ima punu kuću čeljadi, a ja sam bogami sama, kaže Hajra.

Sanela Dizdarević, povratnica u Kukavice, kaže da su je više od dolaska policije uznemirile nepoznate osobe koje stalno obilaze ovo mjesto.

– Ja sam nekidan otišla u Rogaticu, a kad sam se vratila, narod uznemiren, prepala sam se jer su hodali po livadama, nabili su na glave one crne maske. Policija dolazila iz Rogatice, tražili su da vide ko je hodao, nismo ništa saznali, a policija je valjda dobila naredbu da vidi ko je hodao po selu. Ma, kako me neće biti strah, ovo je prvi put da smo uplašeni, priča Senada Dizdarević, a njen sin dodaje da je vidio nepoznate osobe, no tek kad su ga ugledale, stavile su maske na glavu.

(prvimart.ba)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime