Zabrinjavajuće mali broj djece u BiH obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem

2
26

BiH – Jako nizak stepen djece u BiH obuhvaćen je predškolskim obrazovanjem, negdje oko 13 posto, što je manje i od zemalja koje su slabije razvijene. Zahvaljujući predanom radu Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), u BiH situacija se poboljšava.

Problem obrazovanja predšolske djece značajno je izražen u BiH u odnosu na zemlje u okruženju. Razvoj državne strategija, koja predlaže koordinaciju uloga različitih nivoa ministarstava i tijela vlasti zaduženih za poboljšanje predškolskog obrazovanja, omogućit će bolje uslove za obučavanje djece predškolskog uzrasta.

Uz podršku UNICEF-a realizovana je i kampanja “Vrtići za sve” s ciljem povećavanja svijesti javnosti i donosilaca odluka o značaju predškolskog obrazovanja, a s obzirom na činjenicu kako u BiH tek svako sedmo dijete pohađa programe predškolskog odgoja i obrazovanja.

S druge strane, UNICEF je radio posebno sa porodicama prezentirajući značaj predškolskog obrazovanja i zagovarajući da roditelji trebaju tražiti od vlasti takvo obrazovanje. U tom smislu smo podržali kampanju ‘Vrtići za sve’ koja je dala neke ključne poruke. Radili smo i sa pružiocima usluga kako bi ponudili mjesta u vrtićima za svako dijete, dodao je Abulaban.

UNICEF u BiH u godini koja je na izmaku realizovao je brojne projekte i kampanje koje su dale dobre rezultate i doprinijele podizanju svijesti u javnosti o važnosti poboljšanja uslova za odrastanje djece i njihov život uopće. UNICEF je, prema njegovim riječima, tokom 2015. pružio značajnu podršku domaćim vlastima u realizaciji Akcionog plana za djecu 2015-2018. kojim se predviđa socijalna inkluzija najranjivijih grupa, kao što su djeca i porodice sa invaliditetom, djeca pripadnici manjinskih skupina, djeca iz romske populacije te djece iz siromašnih zajednica.

(tv1.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime