Zablude i nerealnost srpskog društva

1
49

AlbanijaKad se  ekstremni nacionalizam  plasira drugima to je  herojstvo a  teško se podnosi na sopstvenoj koži.

Piše: Senad Ušanovic

Sve ono što srpski nacionalizam čini nesrbima,  kada  se osjeti  u  otadžbini Srbiji i kada se vrijedjaju osjećaji Srba postaje nepodnošljivo.

Velikosrpski nacionalizam i mitologija na Balkanu ima  historijsku tradiciju.

(„Srbi nikako da kažu zbogom mitovima i zabludama… Sve ovo je dovoljno za rast nacionalnog ega..“)

VESTI:  http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/111497/Srbi-i-mitovi-Ropstvo-zabludama-1

Srpski nacionalistički projekti su u prošlosti  ali i sadašnjosti uveliko  podržavani  od   političkog vrha, Srpske Pravoslavne Ckve i  Akademije Srpskih Nauka.

Srpski  exstremni nacionalizam  se planira, proizvodi i eksploatiše u sprezi nauke, religije i politike.

Srpski nacionalizam je   planirao i izvršio genocid  nad Bošnjačkim narodom.

Srpski  nacionalisti su kroz historiju    negirali, tlačili i ubijali Bošnjake i Albance  kad god im se a to ukazala  prilika – čak i u mirnodospkim  historijskim periodima.

U novijoj historiji  javlja se  pandan velikosrpskom nacionalizmu – velikoalbanski nacionalizam. A predstavlja izravan  kontraprodukt srpskog nacionalizma.

Simboličnu prezentaciju velikoalbanskog nacionalizma imali smo  priliku vidjeti na fudbalskom stadionu u  spskoj prijestolnici Beogradu.

Svakako da je albanska državna zastava imala svoje mjesto na stadionu ali zastavi Velike Albanije zaista nije bilo mjesta  na  ovoj sportskoj manifestaciji.

No, ono što je zaboljelo milione Srba u Srbiji i izvan nje već odavno  tišti i boli moj narod – Bošnjake.

Kada premijer Srbije kaže da je ovo pokušaj poniženja Srbije i Srba  trebao bi posmisliti  kako njegovi sunarodnjaci gotovo svakodnevno svojim puno žešćim izjavama i djelima  ponižavaju moju domovinu Bosnu i  Bošnjake …

Iako Bošnjaci pružaju ruku zajedničke gradnje domovine Bosne i Hercegovine, gotovo da ne prodje  ni sedam dana a da u mojoj domovini Bosni  moj narod ne doživi provokaciju ili poniženje od  srpskih nacionalista  bilo da se radi o visoko rangiranim  srpskim političarima, pravoslavnim svješenicimi  ili običnim ljudima isprane ljudske svijesti.

Kako je moguće da srpska država i društvo  gotovo nikako ne reaguje  i ne pokušava suzbiti  poniženja  kojima  konstantno pridonose u Bosni i Hercegovini i Sandžaku :

–              U Bosni i Hercegovini srpski nacionalisti kliču: “Nož, šica, Srebrenica“ podržavajuči genocid nad mojim narodom.

–              Za spski pravoslavni praznik  srpski nacionalisti pjevaju : „ Oj, Pazaru novi Vukovaru, a Sjenice druga Srebrenice“.

–              Srpski nacionalisi demonstriraju i kliču po Srbiji i Bosni i Hercegovini: „Ratko Mladić heroj „.

–              30 % gradjana Srbije  smatra ratnog zločinca Radovana Karadžića herojem (Blic online 26.08.2008).

–              Veliki broj Srba u Bosni i Hercegovini podržava  Milorada Dodika (izbori 2014) i  njegovu politiku rušenja države  Bosne i Hercegovine te  zabranu maternjeg jezika  (Bosanski jezik) za većinsko stanovništvo u  njihovoj domovini.

–              Srpsko društvo uopće ne reaguje  kada se  širom Bosne i Hercegovine i Srbije prave spomenici  i daju nazivi ulica po ratnom zločincu i krvniku bošnjačkog naroda  četničkom vojvodi Draži Mihaloviću.

–              Srpsko društvo i narod ne kritikuje svoje vjerske svješenika kada oni vrijeđaju   islamsku vjeru  susjednog bošnjačkog naroda  te  proklamuju kako je „Zločin u Srebrenici zapravo osveta“.

–              Itd. Itd…

 Srpskom nacionalističkom društvu izgleda ništa ne smeta kada treba nanjeti bol i poniženje drugima te im uskratiti njihova prava.  No, kada nešto slično osjete na svojoj koži  onda  je odjenom čitav svijet protiv Srba.

Srpski nacionalizam predstavlja  veliki problem po stabilnos i sigurnost na Balkanu.

Nažalost , fašizam koji je nastao iz ovog  nacionalizma  uzgojenog na lažima i mitovima nije poražen nego je ustoličen u  BiH entitetu koji je po bosanskom ustavu domovina/otadžbina i Srba i Bošnjaka i Hrvata.

Ipak ovaj   teritorije je nazvan samo Srpski.

Republika Srpska je tvorevina  zločinaca  Radovana Karadžića i Ratka Mladića zato oni „moraju“ biti heroji .

I tako se u vražijem krugu  laži zahuktava nacionalizam  uz konstantnu podršku „demokratskih“ srpskih političara.

No, laž  nikada nije donjela sreću niti jednom pojedincu niti narodu…

Možda bi srpsko društvo (gradjansko i akademsko) trebalo da realno, skladno vremenu  analizira svoje stanje i da ne pravi  neprijateljske projekte poput „ Načertanja“ već prijateljske projekte  koje će donjeti mir i dobrobit i Srbima i njihovim susjedima.

Zaštita interesa srpskog naroda  u Srbiji i Bosni i Hercegovini se može ostvariti   puno bolje i efikasnije  s projektima obostranog uvažavanja i  prijateljstva:

–              Dopuštanje samostalnog djelovanja islamske zajednice u Srbiji i njeno ujedinjenje s centrom u Sarajevu ( isto kao što i plavoslavna  crkva Bosne i Hercegovi e ima centar u Beogradu)

–              Zajednički projekti  srpske pravoslavne crkve i islamske zajednice u promidžbi  istine i dobra.

–              Dopuštanje  korišćenja Bosanskog maternjeg jezika u školskim ustanovama širom Bosne i Hercegovine i Sandžaka  (To je sada spriječava  srpkska nacionalistička politika).

–              Podržavanje  povratka  protjeranog nesrpskog stanovništva na njihova ognjišta te stvaranje   pozitivne – atmosfere  poverenje umjesto sadašnje destruktivne i  prijeteće retorike rasturanja države Bosne i Hercegovine.

Iako država Srbija planira  da se priključi EU to neće biti moguće bez   temeljnih  sozioloških  promjena baziranih na istini to. Ulazak ovakvog srpskog društva  u EU bi izazvao ogromne probleme.

Najveći izazov za srpsko društvo opterećeno hipotekom genocida u Bosni i Hercegovini će svakako biti reorganizacija  političkog  uredjenja u toj državi i manjem  etnitetu koji je baziran na aparthejdu s ostacima fašizma.

(Bosna PRESS/Bosanski Talasi)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime