Za zločine na području Jajca Mirku Pekezu 20 godina zatvora

0
0

sud-bih16122013Jajce Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je presudu kojom je Mirko /Mile/ Pekez osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad civilima na području Jajca.

Apelaciono vijeće djelimično je uvažilo žalbu Pekezove odbrane, pa je prvostepena presuda Suda BiH od 15. aprila 2008, kojom je osuđen na 29 godina zatvora, preinačena u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog djela i odluke o kazni, a na osnovu odluke Ustavnog suda BiH koji je utvrdio pogrešnu primjenu krivičnog zakona.

Na osnovu člana 50. Krivičnog zakona SFRJ optuženom se u kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i na izdržavanju kazne.

Sud je saopštio da protiv ove presude žalba nije dozvoljena.

Ustavni sud BiH je svojom odlukom o dopustivosti i meritumu od 22. oktobra 2013. utvrdio povredu člana 7 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno da je retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH bila na štetu optuženog Pekeza u pogledu izricanja kazne.

U skladu s tim, Ustavni sud je ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH od 29. septembra 2008. u dijelu koji se odnosi na ovog optuženog i predmet vratio Sudu BiH da bi donio novu odluku u skladu sa garancijama iz navedenog člana Konvencije.

Apelaciono vijeće je s ciljem otklanjanja povreda utvrđenih navedenom odlukom Ustavnog suda BiH, a cijeneći da se usljed ukidanja drugostepene presude Suda BiH predmet vraća u fazu koja je prethodila donošenju presude, održalo javnu sjednicu na kojoj su stranke ostale pri navodima iz žalbi dostavljenih u pisanoj formi.

Vijeće je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda i donijelo navedenu odluku.
(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime