Za Zijada Turkovića ipak 45 godina robije!?

0
12

imagesSarajevo – Sud Bosne i Hercegovine protekle sedmice dostavio je Tužilaštvu BiH i odbrani pismeni otpravak presude kojom su na ukupno 100 godina zatvora osuđeni Zijad Turković i članovi njegove zločinačke organizacije za koje je dokazano da su počinili monstruozne zločine kakvi se ne pamte na ovim prostorima, potvrđeno  je od izvora bliskog pravosuđu.

Obiman tekst
Kako nezvanično saznajemo, sudije Izo Tankić, Nenad Šeleda i Biljana Ćuković bili su naročito detaljni obrazlažući prvostepenu presudu jer pismeni otpravak sadrži blizu 400 stranica gusto kucanog teksta.

U narednom periodu Tužilaštvo BiH i odbrana imat će mogućnost ulaganja žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH, koje će donijeti pravomoćnu presudu.

Nezvanično saznajemo da će Tužilaštvo BiH, iako u principu zadovoljno presudom, ipak uložiti žalbu po više osnova.

Prvostepenom presudom Zijad Turković osuđen je na 40 godina zatvora, a Tužilaštvo će u apelacionom postupku ponovo insistirati na maksimalnoj kazni zatvora od 45 godina, koliko su tužioci Diana Kajmaković i Oleg Čavka predložili u prvostepenom postupku.

Iznuda dionica
Osim toga, Tužilaštvo će se žaliti i na oslobađajući dio presude. Kao što je poznato, Zijad Turković je oslobođen optužbi za ubistvo Rajka Milovanovića i pokušaje ubistava Mensura Aljičevića i Dragana Perišića Bejbija. Turković i Muamer Zahitović Ševrtko oslobođeni su  za iznudu dionica “Ključa” od Fehima Seleka, ali su osuđeni za iznudu dionica iste firme od Nijaza Zulića, zbog čega je Zahitović dobio tri godine zatvora.

Osim toga, Vijeće je, također, izreklo i oslobađajuće presude Nijazu Zubanu i Hilmiji Mašoviću.

Ostale kazne
Podsjećamo, vođa zločinačke organizacije Zijad Turković osuđen je na 40 godina zatvora zbog trgovine heroinom te monstruoznih ubistava Mithata Mekića i njegove trudne djevojke Lusije Salas Kortez te Marija Tolića i Vernera Ajdarija, zatim pokušaja ubistva Anesa Kurbegovića i Nasera Keljmendija. Stavlja mu se na teret i pljačka na Aerodromu u Sarajevu te iznuda i pranje novca.

Njegov omiljeni ubica Milenko Lakić osuđen je, također, na 40 godina zatvora, dok je Saša Stjepanović dobio 12 godina zatvora zbog međunarodnog šverca droge. Fadil Aljović,
koji je optužen da je čistio krvave tragove iz kuće u Binježevu, gdje su ubijeni Mithat
Mekić i njegova djevojka, osuđen je na pet godina zatvora.

(Cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime