Za uređenje stare jezgre Bosanske Krupe izdvaja se oko 300 hiljada KM

0
30

gimnazijska1-(Large)Bosanska Krupa – Najatraktivniji i najposjećeniji dio Bosanske Krupe nekada je bio tzv. Korzo kojim se danas protežu ulice Patriotske lige, Gimnazijska, Zanatski centar. U ratu je totalno devastiran, poslije rata „krpljen“ da bi bio prohodan ali i primio izgled civilizirane sredine, da bi nakon dvadeset godina počela njegova potpuna obnova. Lokalne vlasti odlučne su u namjeri da centru Bosanske Krupe vrate stari sjaj, baš onakav kakav i zaslužuje. Za realizaciju te ideje Općina Bosanska Krupa izdvojila je iz budžeta, ali i osigurala iz drugih izvora finansiranja oko 300 hiljada KM.

Počelo je sa rekontrukcijom Stare žitarnice. Dosadašnji radovi su podrazumijevali polaganje instalacija za odvodnju oborinskih voda, nasipanje, odnosno ravnanje površine od 600 m², a narednih dana će biti i asfaltirana. To će u znatnoj mjeri doprinijeti lakšem pristupu objektima, a služit će i kao parking prostor. Općina Bosanska Krupa za ove je radove iz sredstava GSM licence obezbijedila 65 000 KM.

Rekontrukcija se nastavila u preostalom neobnovljenom dijelu ulice Patriotske lige, od ulice Maršala Tita do Starogradske, odnosno Pješačke zone. Do sada je skinut postojeći, dotrajali asfaltni sloj, nakon čega će se raditi na nasipanju, rješavanju odvodnje oborinskih voda, novom asfaltiranju ulice i trotoara. Sredstva za obnovu ove ulice u iznosu od 85000 KM Općina Bosanska Krupa također je obezbijedila iz sredstava GSM licence.

Radovi na pomenutim ulicama za nekoliko dana bi trebali biti završeni. Onda bi se trebalo krenuti u naredne aktivnosti kako bi se uređenje kompletnog centra Bosanske Krupe privelo kraju.

Sproveden je tenderski postupak za rehabilitaciju Gimnazijske ulice, treba uslijediti i potpisivanje ugovora sa najpovoljnijim izvođačem radova vrijedan oko 40 hiljada maraka.

Pokrenuta je i inicijativa za rekonstrukciju, odnosno popločavanje platoa Zanatskog centra. Za ovu aktivnost čija je vrijednost nešto više od 100 hiljada maraka, kada u skorije vrijeme dođe na red za realizaciju, Općina Bosanska Krupa imat će podršku Razvojne agencije EDA i vlasnika poslovnih subjekata koji gravitiraju na tom području.

Time će se završiti veći dio posla oko uređenja starog jezgra grada. Moderniji i ljepši centar Bosanske Krupe zasigurno će biti privlačniji i još posjećeniji, kako od strane Krupljana tako i gostiju, a pružit će i bolju mogućnost za razvoj privrednih subjekata.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime