Za udruženja potrošača 70 hiljada maraka

0
4

Mostar – Pet udruženja ispunilo uslove iz javnog poziva za dodjelu sredstava sa kojima su jučer potpisani ugovori.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru jučer je potpisao ugovor sa predstavnicima udruženja potrošača o dodjeli sredstava za podršku u 2016. godini. Federalno Ministarstvo trgovine i ove godine je iz budžeta osiguralo 70.000 KM za sufinansiranje redovnih aktivnosti i provođenje projekata udruženja. Pet udruženja je ispunilo uslove iz javnog poziva za dodjelu sredstava, te je za njih, na osnovu utvrđenih kriterija, ukupno raspoređeno 65.933,10 KM.

Evropski standardi

Ovogodišnji korisnici sredstava su Klub potrošača Odžak, Savjet potrošača Bosanskopodrinjske županije Goražde, Klub potrošača Tuzla, Udruga za unapređenje kvaliteta življenja FUTURA Mostar i Udruga potrošača Kantona Sarajevo.

– Svi smo potrošači, tako da je u interesu svih da globalna populacija bude pravilno informirana i educirana, a važno je i da svi konzumenti znaju svoja prava, te prate ekonomske standarde, kao i da globalna svijest bude bazirana na znanju i saznanju, kazao je ministar Vujanović, dodajući da interes BiH treba biti približavanje Evropskoj uniji, te da se u skladu s tim trgovinski propisi i zakoni trebaju uskladiti sa evropskim standardima.

Vujanović je, također, naglasio da se partnerskim odnosom između Vlade Federacije i udruženja potrošača radi, prije svega, o intenciji i podizanju svijesti potrošača o svim njihovim pravima, kao i da se podiže globalni kvalitet života građana.

– Partnerski odnos vladinog i nevladinog sektora iznimno je važan jer su ponekad znanje i sugestija važniji od materijalnih sredstava, uvijek ima prostora za pomak te se nadamo još boljoj suradnji. Svjedoci smo kako je vlada Ruske Federacije restriktivna za uvoz proizvoda iz BiH, to je primjer kako oni štite svoje potrošače i teže k tome da što kvalitetniji proizvod dođe na njihovo tržište. Tako se i BiH treba zalagati za što bolju zaštitu svojih potrošača, ali prije svega raditi na prevenciji problema, istakao je Vujanović.

Podrška

Predsjednik Udruženja za unapređenje kvaliteta življenja Futura Mostar Marin Bago zahvalio je ministru Vujanoviću i resornom ministarstvu na podršci kazavši kako se ta pomoć pruža već godinama.

– Ta pomoć nije velika, ali je dovoljna da udruge nastave postojati, dok se za veće projekte moramo sami izboriti, kazao je Bago.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime