“Za trenutnu situaciju u BiH odgovorni su Čović, Dodik i Lagumdžija”

0
16

pictures-2012_january-Mladen_Bosic_907092384BiH – Za trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini i u entitetima odgovorni su Čović, Dodik i Lagumdžija, kazao je u intervjuu za BHRT predsjednik SDS-a Mladen Bosić odgovarajući na na pitanje kako vidi izlaz iz trenutne situacije i kada će BiH krenuti ka Evropi.

“Onda kada Čović to bude odlučio. Suština stvari je da je presudu “Sejdić – Finci” Čović vidio kao mogućnost  raspakivanja dejtonskog sporazuma s ciljem rješavanja “hrvatskog pitanja”. Ovdje se radi o blokadi donošenja te odluke zato što Hrvati žele da riješe svoj status. Ja ne govorim da je on dobar i da ga ne treba riješiti. Ali ovo je činjenica. Kada bude Čović zaključio da je postigao svoj interes, tada ćemo mi imati rješenje”, kazao je Bosić.

S druge strane, smatra Bosić, imate sve glasniju hrvatsku stranu.

“Hrvatska je sad članica Evropske unije, Hrvatska glasa o funkcionerima Evropske unije. Njihovi članovi Evropskog parlamenta dižu ruke za evropske činovnike među kojima je i File i Sorensen i svi ostali. I to se već sada osjeća u odnosu prema Hrvatima. Da se iz Republike Srpske neko ponaša na takav način, kao što se Čović ponaša, mi bi bili bez ikakve dileme pod pritiskom sa svih strana  jer smo to već iskusili. Mogu da razumijem čak i Dodikovu poziciju koji podržava Čovića  u toj namjeri raspakivanja Dejtonskog sporazuma, jer Dodiku u ovom trenutku pred izbore treba neka druga kriza koja nije koncentrisana na ekonomsku i socijalnu situaciju u Republici Srpskoj, nego u pažnju staviti na ovo što se priča oko “Sejdić – Finci”, sukobi stranaka bošnjačkih, hrvatskih, srpskih čak i to mogu da shvatim. Ne mogu da shvatim poziciju Lagumdžije koji je sastavni dio tog začaranog kruga u kojem se mi nalazimo. Jasno je u ovom trenutku: za situaciju, i za Bosnu i Hercegovinu, ali i za dva entiteta su odgovorna tri čovjeka: Čović, Dodik i Lagumdžija”, kazao je Bosić.

(haber.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime