Za saobraćajni prekršaj u EU kazna vam stiže poštom

0
36

autoput-nis-kolona-vozila-guzva-saobracajAustrija – Vozite li prebrzo u Austriji, njihova će policija u bazi podataka MUP-a doći do vaše adrese i poštom poslati kaznu

Više nema mogućnosti izbjegavanja kazni za osam najčešćih saobraćajnih prekršaja koje počinimo u državama Evropske unije, jer će one prekršiteljima stizati na kućnu adresu u Hrvatskoj. Riješeno je to novim saobraćajnim pravilima na nivou Unije koja će omogućiti efikasnije kažnjavanje vozača koji prekršaj počine izvan granica svoje države. Direktivu EU o olakšavanju prekogranične razmjene informacija o saobraćajnim prekršajima, koja je stupila na snagu 7. novembra, uz još 24 članice prihvatila je i Hrvatska, a nisu se obvezale Velika Britanija, Irska i Danska.

Podaci o vlasnicima svih vozila s imenom i prezimenom te adresom biće dostupni u bazi podataka “EU Caris” svim policijama u državama koje su direktivu prihvatile. Pa ako vas austrijska policija snimi kako prebrzo vozite, neće ni trebati kontaktirati s našom policijom, već će do vaših podataka doći iz baze MUP-a te će vam poslati kaznu, koja mora biti na hrvatskom jeziku, poštom.

Nema više traženja sudaca

– Još nismo informatički spremni pa naša baza podataka nije dostupna drugim policijama, ali na zahtjev podatke moramo dati. Kada se svi tehnički preduslovi ispune, to će dobro funkcionisati. Vjerujem da će se u velikoj većini slučajeva raditi o prekršajima za prebrzu vožnju – kaže glavni policijski inspektor za drumski promet Ante Gašpar.

Više neće biti obaveznog plaćanja na mjestu događaja, odnosno traženja dežurnih prekršajnih sudaca u državama u kojima vas u prekršaju uhvati lokalna policija. Kazna će se moći platiti i na licu mjesta s popustom koji nude mnoge države (odnedavno i Hrvatska), ali ne obvezno kao dosad.

Naplata problematična

Naplata kazne, ako je prekršitelj svojevoljno ne plati, ipak će biti problem. Ne želite li platiti kaznu na licu mjesta, prisilno ćete je morati platiti tek nakon što sud iz države gdje je prekršaj počinjen nadležnom sudu u Hrvatskoj pošalje pravosnažnu presudu. Tada vas, i to za globe veće od 70 evra, procesuira hrvatski sud i kaznu uplaćujete u domaći proračun. Dosad ni to nije bilo moguće, a pitanje je koliko će se državama za manje iznose isplatiti procedura. No, ostaje mogućnost da vam država u kojoj ste počinili prekršaj kaznu naplati pri sljedećem ulasku u zemlju.

Slovenija odnedavno vozače kažnjava i za nepoštovanje razmaka između vozila

Slovenija je odnedavno počela na kućne adrese slati kazne zbog nedržanja potrebnog razmaka iza drugog vozila na cesti. Već su otprije na svojim autocestama postavili mjerače razmaka među vozilima, ali do sada su ti mjerači bili samo u preventivne svrhe. Sada, uz mjerenje razmaka, prekršitelja snimaju kamerom i šalju mu prekršajni nalog. Kako je i Hrvatska sada dužna razmjenjivati podatke o vlasnicima vozila u kojima su počinjeni saobraćajni prekršaji, i hrvatski vozači mogu očekivati prekršajne prijave. U Sloveniji na autocesti mora se držati razmak od dvije sekunde u odnosu na automobil ispred, što znači da, ako vozite 100 km/h, dopušteni razmak je 54 metra, a ako vozite 130 km/h, minimalno 72 m. Slovenačke kazne nisu male, primjerice, za nedovoljan razmak plaća se 200 evra. Naravno, prekršitelji iz Slovenije mogu očekivati i kazne za prekomjernu brzinu.

(Bosnjak-KS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime