Za ratne zločine u Maglaju niko nije odgovarao

0
198

downloadMaglaj – Godinama civilne žrtve rata u našoj zemlji upozoravaju vlasti na nepovoljan položaj u kojem se nalazi ova populacija. Uz Udruženja civilnih žrtava rata u Maglaju, gradu u kojem je tokom proteklog rata poginulo 210 civila, od čega 54 djece, dok ih je 700 teško ranjeno, ovih su dana nadležnim isntitucijama i javnosti uputili saopćenje u kojem još jednom upozoravaju. Naknade za ovu populaciju kasne već pet mjeseci. Maćehinski odnos vlasti i pravosudja prema ovoj populaciji vidljiv je i iz činjenice da za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Maglaju do danas niko nije odgovarao.

Gotovo dvije decenije poslije rata u Maglaju je u toku izgradnja spomen obilježja poginulim civilima ovog grada. Naknade kasne već pet mjeseci zbog čega civilne žrtve rata najavljuju proteste. To dovoljno govori o odnosu vlasti i cjelokupne zajednice prema ovoj populaciji. Ni jedan postupak za ratne zločine u ovom gradu još nije pokrenut. Sjećanja su svježa samo u srcima onih koji nose bol za svojim poginulim.  Raska Mulahasanović će do kraja života pamtiti 29. novembar 1993. kada je granata pala pred soliter u centru Maglaja.

videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

„Tad je 15 mojih sugrađana poginulo, a 30 ranjeno. Ja sam ostala bez ekstremiteta“, rekla je Raska Mulahasanović, civilna žrtva rata iz Maglaja

„14. jula u stubištu zgrade  gdje je moja porodica tada stanovala, a stanuje i sad, život je izgubila moja sestra. Imala je nepunih 15 godina“, prisjeća se Jasmin Unsanić.

28. Februara 1994. granatom je pogođeno označeno sanitetsko vozilo koje je prevozilo ranjene planinskim putem prema Tešnju.

„Upravo je tada granata pala i moj muž je na licu mjesta poginuo“, kaže  Senija Mujanović.

Tokom rata Maglaj je granatiran sa položaja VRS na Ozrenu. Na čelu ove taktičke grupe smjenjivali su se Milovan Stanković i Novak Đukić. Tokom 1993. Maglaj je granatiran i sa linija 111 xp pukovnije HVO kojom je komandovao Niko Lozančić. I pored mnoštva informacija i dokaza, o zločinima nad maglajskim civilma i dalje muk.

„Imajući u vidu složenost ovog predmeta, a imajući u vidu da isti obuhvata duži vremenski period granatiranja od strane VRS i vojske HVO-a, veliki broj žrtava, te veliku materijalnu štetu, Tužilaštvo će, nakon provedene istrage, shodno  državnoj strategiji za rad na predmetu ratnih zločina, spis dostaviti na pregled i ocjenu Tužilaštvu BiH“, ističe Azra Isaković, stručna saradnica Tužilaštva ZDK-a.

U iščekivanju da se pravosuđe pokrene, civilne žrtve rata još jednom pozivaju vlasti da ih barem ne ponižavaju uskraćujući ima prinadležnosti zagarantirane zakonom.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime