Za projekte osnovnog obrazovanja i zdravstvene zaštite 422.000 KM

0
0

Sarajevo – Vlada Japana dodijelila je grant u ukupnom iznosu od 216.256 eura (oko 422.000 KM) za tri projekta u oblasti osnovnog obrazovanja i jedan projekat u oblasti primarne zdravstvene zaštite u BiH. Ceremonija potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava održana je u prostorijama Ambasade Japana u Sarajevu.

Vlada Japana dodijelila je iznos od 69.347 eura (oko 136.000 KM) za projekat obnove Osnovne škole “Sveti Sava” u Loparama, dok je Osnovna škola “Jovan Dučic” u Banjaluci dobila iznos od 55.536 eura (oko 109.000 KM). Predmetna sredstva će omogućiti zamjenu dotrajale stolarije (prozora i vrata) na školskim objektima. Treći primalac granta je Osnovna škola “Lukavica” u Gračanici za koju je Vlada Japana obezbijedila grant u iznosu od 65.502 eura (oko 128.000 KM). Pored zamjene stolarije, realizacija projekta u Gračanici uključuje i zamjenu azbestnog krova na školskom objektu. Realizacijom ova tri projekta biće stvoreni bolji uslovi za odvijanje nastavnog procesa za oko 1200 učenika koji pohađaju ove tri školske ustanove, kao i za 200 nastavnika i saradnika.

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstvo Kantona Sarajevo, lokalitet Hadžići, je od Vlade Japana dobio sredstva u iznosu od 25.871 eura (oko 50.600 KM) za projekat nabavke medicinske opreme. Zavod je osnovan 1933. godine s ciljem pružanja specijalističke zdravstvene zaštite na području Kantona Sarajevo. Lokalitet Hadžići na godišnjem nivou opservira oko 15.000 pacijentica u domenu primarne ginekološke zdravstvene zaštite. Postojeći ultrazvučni aparat tehnički je dotrajao i nemoguće je isti dalje održavati u funkciji. Realizacija ovog projekta će omogućiti adekvatnu ultrazvučnu dijagnostiku u prostorijama Lokaliteta Hadžići.

Japan je jedan od najvećih bilateralnih donatora u BiH. Od 1996. godine, Japan je donirao oko 1 milijardu KM za preko 200 projekata u gotovo svim vitalnim sektorima kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnadbijevanje, poljoprivreda, zaštita životne sredine, infrastruktura, kultura itd. Japan će nastaviti sa pružanjem podrške Bosni i Hercegovini s ciljem doprinosa društveno-ekonomskom razvoju u ovim ključnim sektorima.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime