Za predškolsko obrazovanje potrebna sistemska rješenja i educiran kadar

0
4

aaaadeSarajevo – Briga o kvalitetu predškolskog obrazovanja, kako motivisati roditelje da uključe djecu u predškolske programe, doedukacija odgajateljskog osoblja u ustanovama, uključivanje djece iz ranjivih kategorija u programe i sistemska rješenja koja će omogućiti dostupnost predškolskom obrazovanju za svako dijete bile su teme prve javne diskusije projekta “Povećajmo mogućnosti djeci u Bosni i Hercegovini za rano učenje” koji sprovodi UNICEF BiH uz podršku organizacije Dubai Cares održane u Sarajevu.

Sistem mora prepoznati predškolsko obrazovanje kao interes društva u cjelini i pronaći sistemska rješenja da zakoni i strategije koje smo usvojili, budu obavezujući a kvalitetni predškolski programi, kao osnova za rani rast i razvoj naše djece, dostupni svima – jedan je od najvažnijih zaključaka prve javne diskusije.

Diskusija je dio projektnih aktivnosti koje imaju za cilj da ukažu na značaj predškolskog obrazovanja uopšte, te uspostavljanja sistema kvalitetnog predškolskog obrazovanja i stvaranja uslova u kojima bi predškolsko obrazovanje bilo dostupno svoj djeci.

„Razgovarali smo o značajnim pitanjima uspostavljanja sistema kvalitetnog predškolskog obrazovanja i, što je najvažnije, omogućavanja pristupa predškolskom obrazovanju za svako dijete. Ovo podrazumijeva uključivanje svih interesnih strana, naročito donosilaca odluka kako bi ostvarili održiv i funkcionalan sistem koji će zadovoljiti normative kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja koji jesu temeljna prava svakog djeteta“, rekla je Sanja Kabil, voditeljica programa obrazovanja u UNICEF BiH.

Javnoj diskusiji prisustvovali su odgajatelji vrtića sa područja Općine Novo Sarajevo i roditelji djece koja su uključena u program predškolskog obrazovanja, te predstavnici Ministarstva nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo, Prosvjetno pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, te predstavnici medija, udruženja građana i UNICEF-a.

Javna diskusija u Sarajevu je prva u nizu od ukupno pet diskusija koje će se realizovati kroz ovu fazu projekta fokusiranu na omogućavanja dijaloga i osiguranju podrške svih aktera kvalitetnom predškolskom obrazovanju.

(zivinice.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime