Za obnovu Careve džamije u Foči prikupljeno oko 100 hiljada KM

0
66

Careva_dzamja_u_FociSarajevo, Foča – Večeras (07.05.2014.) je u sarajevskom hotelu „Terme“, Udruženje “Istočna Bosna“ iz Sarajeva organizovalo donatorsku večeru za obnovu Careve džamije u Foči. Večeri je prisustvovalo oko 70 osoba iz kulturnog, vjerskog, privrednog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Po riječima Ramiza Čutuka, vršioca dužnosti predsjednika Udruženja, uplatama na žiro račun i u gotovini, prikupljeno je oko 100.000 konvertibilnih maraka koje će pomoći da radovi na obnovi Careve džamije u Foči teku bez značajnijih problema.

– Imamo najavu da će Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH na čijem čelu je Adil Osmanović i ove, kao i prošle, godine za obnovu ovog dragulja sa Drine uplatiti 50.000 KM, a Federalno Ministarstvo za kulturu i sport kojeg vodi Samir Kaplan 100.000 konvertibilnih maraka, kaže Ramiz Čutuk. Nadamo se da će ova, i sredstva koja budu prikupljena u naredni petak kao sergija za Carevu džamiju u Foču širom Bosne i Hercegovine i dijaspore pomći da prikupimo potrebna sredstva u iznosu od 700.000 KM, neophodna za njenu potpunu rekonstrukciju.

-Ovo je jedan od najstarijih vjerskih objekata u Bosni i Hercegovini, kaže Nezim Halilović Muderiz, predsjednik Organizacionog odbora donatorske večere i član Predsjedništva Udruženja „Istočna Bosna“. To je džamija sagrađena 1500.-1501. godine za vrijeme vladavine sultana Bajazida Valije ll pa je zbog toga i dobila ime Careva džamija, a u aprilu 1992.godine je, ko i sve ostale džamije u Istočnoj Bosni, od strane agresora na našu domovinu zapaljena, minirana i porušena do temelja. Nakon što smo 22.oktobra 2012.godine položili kamen temeljac krenule su različite opstrukcije od strane vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, te morbidnih podvala od strane Pravoslavne crkve koja je tvrdila da je Careva džamija izgrađena na crkvenim temeljima što je, naravno, netačno. Uprkos svemu uspjelo se uraditi oko 40 posto planiranih aktivnosti te nam je ova donatorska večera, na neki način, naš mali doprinos da se potpomogne obnova ovog, za Bošnjake, neizmjerno vrijednog objekta. Naravno, ovo je i prilika da se animiraju i brojni drugi građani iz javnog života, politike, ambasadori islamskih zemalja i drugi, obični, građani da nam pomognu u obnovi ovog, hairli, objekta čije je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini 2004. godine proglasila nacionalnim spomenikom.

– Ova donatorska večera nije važna zbog visine sredstava koja ćemo prikupiti već zbog toga da se vidi koliko su Bošnjaci svjesni značaja obnove vjerskih objekata, posebno značaja obnove Careve džamije u Foči, kaže Muftija goraždanski Hamed ef Efendić. Ovo je džamija koja je 493 godne neprekidno bila u funkciji. U njenoj blizini nalazio se Medžlis Islamske zajednice i njena obnova znači brži povratak prisilno protjeranih Bošnjaka i vraćanje vjerskg života u ovaj dio Istočne Bosne.

– Ova večera je nešto posebno, kaže Miralem Hodžić, imam na Tjentištu. Njome, prije svega, Fočaci daju svoj doprinos obnovi Careve džamije ali i doprinos jednstvu Bošnjaka istočne Bosne.

Alija Budnjo vlasnik hotela „Terme“ nije krio odušvljenje što se našao u ekipi koja je organizovala ovu donatorsku večeru.

 – Nije važna visina sredstava koju će neko donirati, kaže Alija Budnjo. Važna je čista namjera da se pomogne pa makar se prložila i samo jedna marka.

– Bo sam jedan od prvih vakifa koji su počeli pomagati obnovu ove džmije, kaže Enes Hajdarević, vlasnik TV „Hema“ iz Sarajeva. Naravno, koristim ovu priliku da pomognem koliko mogu. Ovakve večere nikoga od nas neće osromašiti a daju rezultate iza kojih ostaju velika i hairli djela.

Svojim prisustvom ovu akcju podržali su i generali Hamid Bahto i Nedžad Ajnadžić, Nedžad Brankovć, Murat Šabanović, Ibrahim Kerla, Omer Hadrović Edo, predsjednik Udruženja za zaštitu istorijskih vrijednosti BiH „Haber“ iz Sarajeva i brojne druge ličnosti iz kulturnog, vjerskog i javnog života.

Postavljanje_kamena_temeljca_za_Carevu_dzamiju

Detalj_sa_izgradnje_Careve_dzamije

Donatorsko_za_Carevu_dzamiju_u_Foci_Stigao_i_novi_Muftija_Gorazdanski

Donatorsko_za_Carevu_dzamiju_u_Foci_Omer_Hadrovic_Edo_sa_efendijama

Donatorsko_za_Carevu_dzamiju_u_Foci_Nedzad_Brankovic_sa_prijateljima

Donatorsko_za_Carevu_dzamiju_u_Foci_Murat_Sabanovic_i_general_Nedzad_Ajnadzic

(Bošnjaci.net)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime