Za građane BiH u Italiji osnovana prva bosanska dopunska škola

1
106

svecanost-medju-gradjanima-bih-u-italiji-osnovana-prva-bosanska-dopunska-skola_1454158170Italija, BiH – Nakon desetomjesečnih aktivnosti, u petak, 29. januara, u Italiji je osnovana prva dopunska škola Bosne i Hercegovine.

Skromna svečanost, kojoj su prisustvovali roditelji, djeca, predstavnici domaćina i aktivisti BiH, održana je u prostorijama Osnovne škole “Tovini” u Boario Terme. Za pohađanje dopunske nastave na bosanskom jeziku već je prijavljeno 35 djevojčica i dječaka. Nastava će se izvoditi u italijanskim školama Boario Terme i Costa Volpino. Nastava počinje u sljedeći petak i nedjelju, a izvodit će je Amra Ikanović i Mirza Ramić.

Najzaslužniji za početak realizacije ovog projekta su aktivisti asocijacije Bošnjaka Ljiljan (Associazione Bosniaca Ljiljan), na čelu sa agilnim predsjednikom Ramom Kadrićem.

– Na projektu osnivanja dopunske škole Bosne i Hercegovine u Italiji radimo od aprila prošle godine kada je u Angolo Terme održan sastanak rukovodstva Svjetskog saveza dijaspore BiH, predstavnika vlasti iz Bosne i Hercegovine i predstavnika DKP-a BiH u Italiji. Tom prilikom predsjednik Saveza dopunskih škola BiH u Njemačkoj i bivši generalni konzul BiH u Štutgartu Haris Halilović govorio je o značaju očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori i iskustvima u radu dopunskih škola BiH u toj zemlji. Tada smo shvatili da ćemo se vremenom asimilirati u strana društva i nestati kao narod ako sami nešto ne poduzmemo, ako naša djeca ne budu znala naš maternji jezik, ako zaborave svoje porijeklo, kulturu, običaje, vjeru i osnovne postulate o domovini iz koje dolazimo. Zbog toga smo izuzetno sretni osnivanjem bosanske dopunske škole koja će nam pomoći da se to ne desi i koja će nas više zbližavati. Izuzetnu zahvalnost izražavamo našim domaćinima Italijanima na susretljivosti, razumijevanju i pomoći u iznalaženju školskih prostorija za izvođenje nastave na našem, bosanskom jeziku. Razumijevanje za nas iz BiH u ovom dijelu Italije posebno imaju komune Angolo Terme, Artogne, Costa Volpino, Darfo i Boario Terme – kaže Ramo Kadrić, predsjednik asocijacije Bošnjaka Ljiljan iz Angolo Terme, saopćeno je.

svecanost-medju-gradjanima-bih-u-italiji-osnovana-prva-bosanska-dopunska-skola_1454158171_1 svecanost-medju-gradjanima-bih-u-italiji-osnovana-prva-bosanska-dopunska-skola_1454158171_2

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime