Za Dan oslobođenja u Goraždu će biti podignut jarbol sa najvećom zastavom BiH

0
3

Goražde – Na Biserni ili Rorovima, brdima iznad Goražda, bit će podignut jarbol sa najvećom zastavom BiH, ali i najvećom zastavom bilo koje od država Balkana. Bit će to dar turske općine Gungoren bratskom gradu na Drini, a zastava sa 70 metara visokog jarbola iznad Goražda bi se trebala zavihoriti na Dan njegovog oslobođenja – 18. septembra. Ovo je istaknuto tokom susreta delegacije Gungorena, predvođene pomoćnicom načelnika za kulturu i međunarodne odnose, Suhejlom Sulez, sa načelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima.

– Za Dan nezavisnosti BiH željeli smo biti sa svojim bratskim gradom Goraždem, taj dan obilježiti i dati svoj doprinos tako što otvaramo izložbu radova nastalih u kulturno – edukativnom centru “Gun-Gor”. Nastavljamo sa realizacijom tog projekta i edukacijom građana u različitim umjetničkim tehnikama, a vrlo brzo ćemo preći i u detaljnije razgovore o ramazanskim aktivnostima u Goraždu, ali i Istanbulu. Duboko vjerujem da ćemo se i ove godine, po treći put, vidjeti u Goraždu na zajedničkom iftaru. S obzirom da znamo da je 18. septembar vrlo značajan datum za ovaj grad željeli smo dati svoj doprinos i to ćemo i učiniti – kazala je Sulez.

U nizu zajedničkih aktivnosti i planova dva grada koja osim prijateljstva dva naroda povezuje i prije nekoliko godina potpisana Povelja o bratimljenju, najviše pažnje privukao je plan o podizanju državne zastave na jarbol čija visina, kako je istaknuto, odgovara visini zgrade sa 22 sprata.

– Dali smo podršku ovom projektu i na nama je da u narednih sedam dana odredimo lokaciju i da se aktivno uključimo u ovaj projekat. Potrebno je izdvojiti velika sredstva iz njihovog budžeta da bi se izgradio jarbol i transportovao iz Istanbula. Razmišljamo o dvije lokacije, Biserni ili Rorovima, ali svakako će to biti pozicija sa koje će zastava BiH dominirati i biti uočljiva iz svih dijelova grada – kazao je Muhamed Ramović.

Autor: AlB

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime