Za 4 dana u SAD-u više od 30 sastanaka, jedina tema napredak države BiH

0
1

cerić 5SAD, BIH  ̶   Kandidat za bošnjačkog člana u Predsjedništvu BiH cr. Mustafa Cerić tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama održao je niz sastanaka sa američkim zvaničnicima kao i bh. građanima koji žive i rade u SAD-u, piše bh. novinska agencija Patria.

– Tokom posjete SAD-u održao sam nekoliko sastanaka sa bošnjačkom dijasporom u New Yorku, imao sam sastanke sa Savjetodavnim Vijećem za Bosnu i Hercegovinu u Washingtonu, zatim sastanke sa vjerskim i političkim liderima Jevrejske zajednice u SAD, sa uređivačkim odborom svjetski uglednog magazina “New York Timesa” obavio sam konsultacije u vezi nekih vanjsko-političkih pitanja… Na dva univerziteta sam održao predavanja, boravio na četiri istraživačka instituta, održao više sastanaka s članovima Američkog kongresa, a posjetu SAD-u zaključio sam sastancima sa dužnosnicima State Departmenta i diplomatskim predstavnicma BiH u Washingtonu – kazao je dr. Cerić.

Za četiri dana provedena u SAD-u realizirao je više od 30 sastanaka, a na svakom je bila samo jedna tema-Bosna i Hercegovina i mogućnost napretka zemlje.

Jačanje odnosa između BiH i SAD-a

Prvog dana posjete SAD-u , tačnije u Washingtonu, sastao sam se sa Savjetodavnim Vijećem za BiH. Sa izvršnom direktoricom Vijeća Ajlom Delkić i članovima Upravnog odbora Vijeća razgovarali smo o strateškim aktivnostima Vijeća na promociji partnerskih odnosa Bosne i Hercegovine  i SAD.

Razgovor s Jevrejima i obnavljanje tužbe za genocid u Srebrenici

Već sljedećeg dana, u New Yorku sam se sastao sa vodstvom Svjetskog jevrejskog kongresa, tačnije potpredsjednikom za SAD Arthurom Schneierom.

Govorili smo o diskriminaciji Jevrejske zajednice u BiH. Obojica smo zauzeli stav da provođenje presude “Sejdić-Finci” i donošenje amandmana na Daytonski mirovni sporazum moraju biti moralni i politički prioritet najvišeg reda.

Zaključili smo da zajednički trebamo raditi da se otklone strukturalne zapreke na putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u, prevashodno pitanje jednakopravnosti građana u političkim procesima u državi kao i otklanjanju prepreka za ulazak BiH u NATO odnosno preostalog knjiženja vojne imovine.

Taj dan posjetili smo i Auschwitz Institut za mir i pomirenje. Tom prilikom sastao sam se sa vodstvom ove oganizacije i njenim upravnim odborom.

Jasno je prezentirana strategija implementacije Nacionalnog programa za prevenciju genocida u BiH. Tom prilikom je utvrđen značaj obnavljanja tužbe protive Srbije za agresiju i genocid, a sve na osnovu novih dokaza koje BiH ima protiv Srbije.

BiH ima jos dvije godine da uloži žalbu na presudu iz 2007. godine. A za tako nešto svakako ima i pravne i moralne osnove.

Tokom boravka u New Yorku uzvratio sam posjetu Carnegie Vijeću za etiku u Međunarodnim odnosima koje je bilo nosilac simpozija u Sarajevu tokom obilježavanja stote godišnjice Prvog svjetskog rata. Nastavio sam dijalog sa dr. Joelom Rosenthalom o gorućim etičkim pitanjima današnjice i definiranju zajedničkih etičkih ciljeva na relaciji SAD-BiH.

Na kraju ovog dana razgovarao sam sa predstavnicima naše dijaspore.

Cjelovita BiH, EU i NATO – minimumi ispod kojeg Bošnjaci neće ići

Održao sam predavanje na Georgetown Univerzitetu u Washingotnu, u Centru za kršćansko-muslimansko razumijevanje.

Taj dan sam posjetio i New America Foundation i razgovarao sa predsjednicom Fondacije Anne-Marie Slaughter. Ona je donedavno bila i savjetnica sekretara Hillary Clinton i direktorica sektora za planiranje javnih politika pri State Departmentu.

Predavanje sam održao i na Woodrow Wilson Centru.

U toku dana obavio sam i sastanke i osvježio duga prijateljstva sa članovima Američkog kongresa. I na ovom mjestu sam iznio jasne stavove koji kažu da su održavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a samim time i članstvo BiH u NATO i EU dugoročni i strateški cilj bh. politike i minimum bošnjačkog dostojanstva ispod kojeg se ne može ići.

Taj dan sam se sastao sa kongresmenima Christoper Smith iz Savezne Države New Jersy, Robert Aderholt, Alabama, Rep. Trent Franks, Arizona i Keith Ellison, Minessota, svi odlični poznavaoci BiH stanja…

Smith je predsjedavajući kluba prijatelja Bosne u Kongresu koji broji skoro 40 članova, i dobitnik je Priznanja Srebrenica 1995 za svoje dugogodišnji angažman na afirmaciji ljudskih prava i zaustavljanju agresije u Bosni i Hrvatskoj.

U toku tih susreta obavio sam razgovore i sa Stan Holmesom, predsjednikom Core Fellowhipa organizacije koja već 30 godina stoji iza poznatog Nacionalnog Molitvenog doručka u Američkom Kongresu poznatog kao najjačem bipartijskom klubu u američkom Kongresu.

Veza između BiH i SAD-a je neraskidiva

Tokom zadnjeg dana mog boravka u SAD-u imao sam radni sastanak na Katoličkom Univerzitetu gdje smo dogovorili da zajedno sa nastavnim kadrom ove prestižne institucije pokrenemo edukativni program posjete Auschwitzu i Srebrenici.

Svoju posjetu SAD-u završio sam sastancima u State Departmentu. Govorili smo o osnovnim izazovima pred kojima se nalazi BiH, fiskalna neodrživost, moralna upitnost, i nekompatibilnost demokratskih vrijednosti i ljudskih prava koja se strukturalno narušavaju Daytonskim mirovnim sporazumom, i na kojim reformama treba urgentno započeti raditi.

Prije odlaska posjetio sam bh. Diplomatsko / Konzularno predstavništvo u Washingtonu i sastao se sa njenom ekselencijom ambasadoricom Jadrankom Negotić.

Ostavljajući iza sebe preko milion Amerikanaca bh. porijekla, koji su interesno ili porijeklom vezani za BiH, ponovno je potvrđen moj stav da su SAD, njeni ljudi i političko vodstvo ustinu domovina mnogih Bosanaca i Hercegovaca i da je zbog toga kao i zbog nesebičnog angažmana SAD u zaustavljanju agresije i genocida u BiH trajna veza ove dvije prijateljske zemlje neraskidiva.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime