Za 15 godina imenovano 10 ministara za obrazovanje

0
25

vlada-1107_images_jul-2015_thumb_medium605_0Sarajevo – Brčansko Odjeljenje za obrazovanje jedno je od onih koje svako malo dobije novog šefa. Statistički gledano, od 2000. godine imenovano je 9 ministara a uskoro će uslijediti imenovanje još jednog. Zanimljiva je informacija da su mandati u prosjeku trajali od tri mjeseca do tri godine. Odlučili smo saznali šta se dešava u ovom odjeljenju pa svako malo slijedi ostavka šefa.
Od uspostave Distrikta nijedan ministar obrazovanja nije završio mandat. Za vrijeme trajanje jednog mandata imenovano je nekoliko šefova, a između imenovanja i nekoliko vršilaca dužnosti. Samo u trenutnom  mandatu treba biti imenovan treći šef a sve to govori da je resor težak za upravljati. Statistički gledano, od 2000. godine do sredine 2015. devet ministara je bilo na čelu obrazovanja, a uskoro će biti imenovan i jubilarni deseti. Mandati su trajali kratko, a ovo su šefovi i njihovo približno trajanje mandata: Hasija Zejnilović mandat trajao oko 1 godinu, Esad Atić 3 godine, Vukašin Panić 1 godina, Milan Ljubojević 2 godine, Slobodan Ristić oko 6 mjeseci, Rizo Čivić 3 godine, Esed Kadrić 1 godina, Momčilo Poljić 2 godine i Cvijetin Nikolić 3 mjeseca. Valja napomenuti da se na poziciji smijenilo na desetine vršilaca dužnosti. Postavlja se pitanje što to natjera ministre da napuste posao.

“Centralizovan je sistem gdje imate oko 1.000 uposlenika, škole funkcionišu na način da je sve usmjereno na šefa odjeljenja a direktori nemaju nikakve nadležnosti a niti odgovornosti”, kazao je Esed Kadrić, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Mnogo posla stoji “na grbači” šefu obrazovanja, dodaje Kadrić. Od potpisivanja koje, kako reče, oduzima pola radnog vremena pa do mnogih ozbiljnih poslova.

“Šef odjeljenja za obrazovanje je dužan čak potpisivati za svakog nastavnika putni nalog. Sve odluke, zahtjevi, zaključci sve što se odnosi na obrazovanje mora proći kroz ruke šefa. S tim u vezi, šef pola radnog dana potroši samo na potpisivanje raznih papira koje se odnose na 15 raznih brčanskih škola, muzičku škole, obdaništa, srednje škole”, kazao je Esed Kadrić, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Ministrima će biti olakšano kada se donese Zakon o javnim ustanovama, gdje će škole postati autonomne. Sve dok se Zakon ne usvoji možemo očekivati da će tradicija smjene ministara biti nastavljena i u narednom periodu. Čini se da će se sa ovim problemima suočiti i najnoviji ministar. No, vratimo se unazad. Naime, za vrijeme vladavine Ministra Poljića bilo je burno. Borba sa privatnim univerzitetima bila je žustra a još nije završena. Poljić je podnio ostavku a ista je stupila na snagu 16. februara 2015. godine. Nakon kratke pauze, politička partija SDS u čijim rukama je odjeljenje za obrazovanje predložila je novog ministra, ovoga puta Cvijetina Nikolića. Ni njegov mandat nije trajao dugo te je nakon svega 3 mjeseca podnio ostavku. Razlog, kako kazaše, loše zdravstveno stanje.

Ako je suditi po riječima Uroša Vojnovića predsjednika brčanskog SDS-a, na prijestolje će zasjesti Niko Stoparić i to za 15-tak dana. U telefonskoj izjavi, Vojnović dodaje da je temelj svakog društva obrazovanje te moramo raditi na istom kako bi nam društvo bilo bolje te da se na ovom polju mora ojačano raditi. Prva obaveza novog ministra, komentariše Vojnović, bit će kadrovsko popunjavanje koje uveliko stvara probleme. Da je kadrovski problem prisutan slaže se i dogradonačelnik.

“Ono što je gorući problem je nedostatak skoro 100 nastavnika. Ne znam kako ćemo početi novu školsku godinu. Nismo uredili određena dokumenta kako bismo raspisivali konkurs”, kazao je Esed Kadrić, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Nova školska godina se bliži. Poznato je da nedostaje stručnog kadra no postavlja se pitanje kako će se dočekati nova školska godina.

“Mi vodimo zajedničke nabavke kada je u pitanju grijanje i čišćenje, no smatram da ćemo ovo riješiti. Imamo situaciju da su više od dvije godinu direktori u funkciji vršioca dužnosti. Bit će težak početak školske godine ali uvijek se rješenje nađe. Bitno je kazati da učenici ništa od navedenog neće trpjeti. Sredit ćemo prijevoz, grijanje, udžbenike i sve ostalo što je potrebno”, kazao je Kadrić.

Dakle, problemi su uveliko prisutni, ministri pritisak ne mogu izdržati te napuštaju funkciju. Novi ministar stupit će na snagu za 15-tak dana, a koliko će izdržati vrijeme će pokazati.

(ebrcko.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime