Yunus Emre” uskoro u Goraždu, a spomenik sultanu Fatihu na mjestu gdje je prešao na drinu

0
1
117c76a410fda11fe6fb5d419928f3b1_XLGoražde – Premijer BPK Goražde Emir Oković dodao je kako Turska ambasada dala svoj značajni doprinos kada je u pitanju izgradnja putne komunikacije na području Goražda

  – Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay i novoimenovani koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Huseyin Sanli danas su posjetili Goražde gdje su sa predstavnicima te privrednicim Bosansko-podrinjskog kantona razgovarali o projektima za budućnost, piše Anadolu Agency (AA).

Erginay i Sanli su se ovom prilikom susreli i sa premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emirom Okovićem, predsjedavajućom Skupštine Aidom Obućom, ministrima i drugim zvaničnicima kantona i sa goraždanskim muftijom Remzijom ef. Pitićem.

U razgovorima je istaknuta važnost jačanja veza u oblasti kulture kao i povezivanje privrednika BiH i Turske.

“Razgovarali smo o tome kako unaprijediti postojeću saradnju i koji su to konkretni projekti na kojima možemo raditi, kako bismo pokazali našu volju i želju da pomažemo drugima. To su, prije svega, projekti u oblasti prometa i transporta, a tu su, također, i oblast zdravstva i kulture. Postoji namjera koja će se uskoro realizovati, a to je dolazak kulturnog centra Yunus Emre u Goražde, što će rezultirati većim brojem kulturnih aktivnosti i unaprjeđenjem kulturne saradnje između Turske i BiH”, kazao je pored ostalog turski ambasador Erginay.

Dodao je i to kako je su današnji sastanci bili usmjereni na pronalaženje privrednih partnera te osnaživanje privrednog razvoja.

Premijer BPK Goražde Emir Oković dodao je kako Turska ambasada dala svoj značajni doprinos kada je u pitanju izgradnja putne komunikacije na području Goražda.

“Oni su prezentovali određene projekte koje rade u našoj državi i u tom pravcu su otvoreni i određeni pravci djelovanja. Akcenat je dat i na implementirane projekte TIKA-e, načine njihovog daljnjeg razvoja, a pokušali smo pronaći i zajedničke sadržaje za buduće projekte. Jedan od njih vezan je za današnju posjetu općini Foča sa sjedištem u Ustikolini, tako da u narednom periodu ostaje da vidimo šta će se od toga realizovati”, kazao je Oković.

Predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća izrazila je zadovoljstvo današnjom posjetom i kazala kako je, zahvaljujući posebnim vezama BiH sa Republikom Turskom, ali i posebnom senzibilitetu Turske prema Goraždu, u ovom gradu realizovan niz vrijednih projekata na koje su građani ovog kantona veoma ponosni.

Ambasador Turske u BiH susreo se i sa privrednicima, a tokom boravka u Goraždu posjetio je i kompanije Bekto Precisa i Prevent.

Turska delegacija posjetila je i lokalitet gdje je sultan Mehmed II Fatih 1463. godine, uoči osvajanja BiH, prešao Drinu. Na mjestu kod Ustikoline gdje je vojska Otomanskog carstva pregazila rijeku trebalo bi biti izgrađeno i spomen-obilježje.

(akos.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime