Yildiz, Praštalo i Pašić u Cazinu: Turska želi biti prijatelj svim građanima BiH

0
18

prastali-yyld-530x336Cazin –  Danas ne postoji ozbiljna zemlja na svijetu koja ne želi imati Tursku za prvog partnera u svakom pogledu.

Turska je izuzetno velika i ekonomska i politička i kulturna sila, koja želi biti prijatelj svim građanima Bosne i Hercegovine, poručeno je tokom posjete turskog ambasadora u BiH Ahmeta Yildiza, predsjednika Evropskog pokreta u BiH Predraga Praštala i šefa Ureda za posebne diplomatske aktivsti pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH Edhema Pašića općini Cazin, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

U delegaciji ambasade Turske bio je koordinator Turske agencije za koordinaciju i međunarodnu saradnju dr. Zulkuf Oruc, savjetnici ambasadora za vjerska i socijalna pitanja i trgovinu Hasan Atli i Bilgehan Caner, a posjeta Cazinu započela je sastankom sa općinskim načelnikom Nerminom Ogreševićem.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini podsjetio je da je ranije posjetio Sanski Most i Bihać, te da je, iako ranije nije posjetio Cazin, čuo mnogo pozitivnih stvari o tom gradu i njegovim stanovnicma.

„Danas sam se uvjerio da je sve to što sam čuo istina. Nadam se da će turske institucije i firme povećati svoje prisustvo o ovom gradu“, istakao je Yildiz.

Turski ambasador je rekao da je razlog njegove posjete upoznavanje zemlje i svih njenih gradova, kao i razmatranje njihovih mogućnosti i potencijala. Cilj posjete je također, kako je rekao Yildiz, pripremiti lokalne zajednice, općine prije svega, za proces pridruživanja i članstvo u EU, te razgovarati sa onima koji nisu skloni takvom putu.

„Mi smo zemlja koja dugi niz godina pregovara sa EU, a stanje BiH u tom kontekstu je nešto drugačije, i trudimo se kako bismo pokrenuli taj proces u BiH, kako našim aktivnostima u Sarajevu tako i u Briselu”, kazao je.

Načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević rekao je nakon sastanka kako ih raduje posjeta turskog ambasadora i predsjednika Evropskog pokreta u BiH, te današnju posjetu ocijenio prilikom da predstave općinu, njene planove i programe, kao i ključne ciljeve u narednom periodu.

Napomeno je da općina Cazin ima dvije prijateljske, bratske općine u Turskoj, a to su općina Šile iz Istanbula i Dereli iz Kayserija.

U fokusu aktivnosti općine na čijem je čelu, kako je rekao Ogrešević, je privredni razvoj. Razgovor sa današnjm gostima, posebno sa ambasadorom prijateljske Turske, tekao je u tom smjeru.

Politiku Turske prema BiH Ogrešević je ocijenio vrlo dobronamjernom i iskrenom, podsjećajući na podršku te zemlje evropskim i euroatlanskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Najveći potencijal, prema posljednjem popisu stanovništva najmnogoljudnije općine Unsko-sanskog kantona, upravo su njeni građani, a kako kaže Ogrešević, samoinicijativnost građana Cazina inicirala je zapostavljenost tog kraja u bivšem sistemu.

Ekonomski interes kao vodilja dobre saradnje

Predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo, govoreći o odnosima Turske sa BiH, rekao je da je Evropski pokret prepoznao ulogu i značaj Turske u modernom vremenu i da je Turska zemlja koja ima snažan ekonomski i privredni razvoj.

„Turska bi, prema nekim procjenama, do 2023. godine trebala ući među prvih deset svjetskih ekonomija i mi smatramo da BiH mora imati svoje mjesto u tom razvoju i profitirati od ekonomskog značaja Turske. U ovom slučaju ne može se govoriti o ekspanziji, obnavljanju Osmanske imperije, kako to neko tvrdi, nego se radi o čistim ekonomskim interesima u modernom svijetu, koje Turska slijedi poput ostalih razvijenih zemalja. BiH bi trebala biti jedan od ključnih partnera Turske u regionu, ne samo zbog kulturno-historijskog naslijeđa koje nas povezuje nego zbog toga što Turska igra konkretnu ulogu u okvirima međunarodne zajednice i jedan je od naših najiskrenijih prijatelja“, pojasnio je Praštalo.

On je podsjetio da Turska podržava sve narode, religije i građane Bosne i Hercegovine.

Edhem Pašić, šef Ureda za posebne diplomatske aktivnosti Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, rekao je da je saradnja BiH sa Turskom izvanredna u svakom pogledu.

„Danas ne postoji ozbiljna zemlja na svijetu koja ne želi imati Tursku za prvog partnera u svakom pogledu. Turska je izuzetno velika i ekonomska i politička i kulturna sila. Ona nas podržava na jedan izuzetno iskren i pošten način. Turska se nikad nije miješala u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine i želi da bude prisutna u svakoj kući u BiH, bez ikakve diskriminacije. Turska želi da bude prijatelj svim građanima Bosne i Hercegovine bez obzira na bilo koju opredijeljenost“, istakao je Pašić.

Koordinator Turske agencije za koordinaciju i međunarodnu saradnju (TIKA) za BiH dr. Zulkuf Oruc rekao je da nisu prvi put u Cazinu, te da se rade pripreme na dva projekta u tom gradu.

„Prvi je rekonstrukcija zgrade srednjoškolskog centra, a drugi je osvjetljenje starog grada neposredno do zgrade Općine“, rekao je.

Susret s privrednicima

Članovi delegacije nakon obilaska zgrade Općine i centralnog gradskog trga, sastali su se sa cazinskim privrednicima.

U obraćanju privrednicima ambasador Yildiz je naglasio podršku Turske Bosni i Hercegovini u svakom domenu. On je ukazao na važnost saradnje privatnih sektora dviju zemalja, te ponovio podršku Turske evropskim i euroatlanskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Yildiz je ukazao na značaj aktivnosti TIKA-e i novinske Anadolu Agency (AA), odnosno njenog Regionalnog direktorata smještenog u Sarajevu, a koji izvještava na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime